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[15452] December 13, 2002 TO: FIXED-INCOME ADVISORY COMMITTEE No. 16-02 RE: NASD
ISSUES INTERPRETIVE GUIDANCE ON "TRACE" RULES NASD has issued a Notice to Members
providing interpretive guidance on its trade reporting and compliance engine (“TRACE”)
rules.1 The guidance addresses a number of interpretive issues that have arisen since
TRACE began and responds to specific questions NASD has received. The TRACE rules
incorporate various amendments that were adopted by the Securities and Exchange
Commission over the summer.2 A copy of NASD’s interpretive guidance is attached. The
following is a list of the issues covered by NASD’s interpretive guidance. 1. The amount of
time an NASD member has to resubmit a trade report that was rejected. 2. Whether the
clock synchronization rules that apply in OATS apply to TRACE. 3. How an NASD member
should report the date and time of execution of a transaction executed on a weekend or a
holiday. 4. The day and time an NASD member should use to report a transaction executed
overseas. 1 Notice to Members, 02-76 (November 2002). The TRACE rules require NASD
members to report corporate debt securities transactions to NASD and subjects transaction
information of certain categories of securities to dissemination pursuant to trace. For this
purpose, “TRACE-eligible securities” include (1) U.S. dollar denominated debt securities that
are depository eligible securities under Rule 11310(d); investment grade or non-investment
grade; issued by U.S. and/or foreign private corporations; and (1) registered with the SEC;
or (2) issued pursuant to Section 4(2) of the Securities Act of 1933 and purchased or sold
pursuant to Rule 144A of the Securities Act. 2 See Exchange Act Release No. 46144 (June
28, 2002), 67 Fed. Reg. 44907 (July 5, 2002). The amendments, among other things, (i)
extended the period to report a transaction from 1 hour to 75 minutes; (ii) clarified that
securities of a government-sponsored entity (GSE) are not TRACE-eligible securities; and
(iii) clarified how to report yield and when yield is not required. NASD previously amended
the TRACE rules in December 2000. 2 5. How an NASD member should report a transaction
when the market and the TRACE System close early and the transaction is executed after
the market closes. 6. Specific instances identified by NASD staff when yield need not be
reported. 7. Whether an NASD member may report a yield on which the security is priced
and sold, rather than the lower of yield to maturity or yield to call under NASD Rule
6230(c)(13). 8. Whether any of the modifiers has priority over other modifiers described in
NASD Rule 6230(d)(4). 9. Whether the NASD has identified instances where the “special
price” modifier must be used in a transaction report. 10. Whether there are instances
where the special price modifier should not be used. 11. How an NASD member determines
“time of execution” when a security is priced based on a yield of another security and that
yield is not available at the time the parties decide to engage in a transaction. 12. How an
NASD member reports a commission. 13. Circumstances in which an NASD member may
rely on the exception in NASD Rule 6230(e)(3) that a transaction executed at a price



“substantially unrelated to the current market for the TRACE-eligible security” is not
required to be reported. 14. Applicable reporting requirements for when an NASD member
uses a broker’s broker or an inter-dealer broker to execute a TRACE-eligible transaction. 15.
Applicable obligations an NASD member has under the TRACE rules to identify new TRACE-
eligible securities. 16. Steps an NASD member should take to notify NASD of a new TRACE-
eligible security under Rule 6260, when it has not finalized all the information, such as
coupon rate and maturity, that is required to be submitted prior to the deadline for
notification. Barry E. Simmons Associate Counsel Attachment Attachment (in .pdf format)
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