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43-98 RE: INTERNAL REVENUE SERVICE RELEASES NOTICE ON ROTH IRA REPORTING
ISSUES ______________________________________________________________________________ The
Internal Revenue Service released Notice 98-49, providing guidance on Roth IRA reporting
requirements. In addition, this notice summarizes a number of recent changes in the law
governing all IRAs, which affect Notice 87-13, 1987-1 C.B. 432, and Notice 87-16 C.B. 446.
The reporting guidance is in the form of questions and answers and addresses the following
issues: (1) Service-approved Roth IRA documents; (2) IRA reporting requirements; (3) other
recent changes to IRAs; and (4) request for comments. Model Forms With respect to the
model Roth IRA forms, the notice states that the model forms can be amended under
Article IX. For example, the under the model forms, a spouse who is the sole beneficiary is
deemed to have elected to treat the Roth IRA, upon death of the owner, as his or her own.
The model forms can be amended to give a surviving spouse who is the sole designated
beneficiary the option of not treating the Roth IRA, upon the death of the owner, as his or
her own. With respect to applications for opinion letters on prototype Roth IRAs, the Service
is not currently accepting applications for opinion letters on prototype Roth IRAs.
Transitional relief will be provided to sponsors and their customers who establish Roth IRAs
with documents that have not been pre-approved by the Service, similar to that provided
under Rev. Proc. 97-29, 1997-1 C.B. 698. IRA Reporting Requirements The notice states
that the general reporting requirements for Roth IRAs are described in Proposed Regulation
section 1.408A-7. The following reporting requirements apply to the trustees of the First IRA
and Second IRA when the IRA owner elects to treat a contribution as having been made to
the Second IRA and not to the First IRA, in accordance with the rules in section 1.408A-5: to
the extent that the instructions for the 1998 Forms 1099-R and 5498 are inconsistent with
the instructions for completing those forms provided in the notice, trustees must follow the
guidance provided in the notice. The trustee of the First IRA reports the contribution on
Form 5498 showing the character of the contribution (rollover, conversion amount or
regular). If the recharacterization occurs in calendar year 1998, the trustee reports the
recharacterization as a distribution on Form 1099-R showing Code G for direct rollover and
showing the gross amount (contribution and earnings) in Box 1-Gross distribution and 0
(zero) in Box 2a-Taxable amount. For recharacterizations that occur in later years, the
trustee reports in accordance with applicable Federal tax forms and instructions. For
recharacterizations that occur in 1999, it is anticipated that the instructions to Form 1099-R
will indicate that the trustee reports the recharacterization as a distribution on Form 1099-R
showing new Code R for recharacterization and - 2 - showing the gross amount
(contribution and earnings) in Box 1-Gross distribution and 0 (zero) in Box 2a-Taxable
amount. For recharacterized amounts received on or before December 31, 1998 that are



recharacterized as amounts contributed in calendar year 1998, the trustee of the Second
IRA reports the contribution as a rollover contribution on a 1998 Form 5498. For
recharacterized amounts received after December 31, 1998, the trustee reports in
accordance with applicable Federal tax forms and instructions. It is anticipated that
instructions to the 1999 Form 5498 will provide that a recharacterized amount received by
the trustee of the Second IRA will continue to be reported as a rollover contribution, but
that (a) the checkbox entitled “Roth conv.” on the 1998 Form 5498 will be retitled to
identify a contribution as a recharacterization; (b) the trustee of the Second IRA will check
both the box identifying the contribution as a recharacterization contribution and the box
that identifies the type of IRA involved; and (c) the recharacterization must be reported on
a Form 5498 that is separate from any Form 5498 otherwise required for the Second IRA.
The notice also clarifies that for distributions from commingled accounts, i.e., accounts
containing both contributory Roth IRA contributions and Roth IRA conversion contributions,
trustees must use Code K in Box 7 of Form 1099-R. Other Recent Changes to IRA The notice
addresses the effect of the recharacterization contribution on the rules governing the
nontaxable return of basis in the case of traditional IRA distributions. The current rules
continue to apply except that the total IRA account balances, the total nondeductible
contributions and the distribution amount for an individual for a taxable year are each
adjusted to reflect recharacterized amounts contributed to, or distributed from, the
traditional IRAs. For purposes of this adjustment, the contribution that is being
recharacterized as a contribution to the Second IRA is treated as having been originally
contributed to the Second IRA on the same date and for the same taxable year that the
contribution was made to the First IRA. If the recharacterization transaction occurs after the
close of the taxable year and if the recharacterization transaction involves a regular
contribution for the prior taxable year, the recharacterization is disregarded for the prior
taxable year in determining the total IRA account balances. The notice addresses the
additional exceptions to the 10% penalty under section 72(t) of the Code, specifically the
higher education expenses exception and the first-time homebuyer exception pursuant to
the Taxpayer Relief Act of 1997 (“TRA ‘97). With respect to the “active participant” rules,
the notice discusses the increases to the income limits applicable to taxpayers eligible to
make deductible contributions to an IRA who are active participants in employer-sponsored
retirement plans under TRA ‘97. The notice also addresses the “spousal delink” provision
and the changes to permissible investments for IRAs pursuant to TRA ‘97. Request For
Comments The Service and Treasury Department invite comments concerning the guidance
provided in this notice. In particular, comments are requested on appropriate reporting of
recharacterization transactions described in Proposed Regulations Section 1.408A-5. The
notice provides for reporting such transactions in a manner that most closely resembles
reporting for ordinary IRA distributions, contributions and trustee-to-trustee transfers.
However, the Service and Treasury are considering other possible reporting alternatives for
recharacterization transactions. For example, the Service and Treasury propose that it may
be appropriate to require that the recharacterized contribution be reported by the - 3 -
trustee of the Second IRA on a Form 5498 for the year for which it is treated as having been
contributed, even if the recharacterization occurs in the subsequent year. Another possible
approach would be to require only the reporting by the trustee of the Second IRA involved
in the recharacterization transaction that would have been required if the contribution had
initially been made to the Second IRA and never had been made to the First IRA. Comments
can be addressed to CC:DOM:CORP:R (Notice 98-49) Room 5228, Internal Revenue Service,
POB 7604, Ben Franklin Station, Washington, D.C. 20044. Comments may be hand-
delivered between the hours of 8 a.m. and 5 p.m. to CC:DOM:CORP:R (Notice 98-49),
Courier’s Desk, Internal Revenue Service 1111 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C.
Taxpayers may also transmit comments electronically via the IRS Internet site at



http://www.irs.ustreas.gov/prod/tax_regs/comments.html. A copy of the Notice is attached.
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