’ The Asset Management Industry
SERVING INDIVIDUAL INVESTORS

INVESTMENT COMPANY INSTITUTE

MEMO# 14988

August 2, 2002
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SHARES AS LIABILITIES

[14988] August 2, 2002 TO: ACCOUNTING/TREASURERS COMMITTEE No. 38-02
INTERNATIONAL COMMITTEE No. 57-02 RE: IASB ISSUES PROPOSAL TREATING FUND
SHARES AS LIABILITIES The International Accounting Standards Board recently issued
proposed amendments to IAS 32 Financial Instruments: Disclosure and Presentation and IAS
39 Financial Instruments: Recognition and Measurement.1 The proposal incorporates
guidance first proposed in IASB Interpretation SIC - D34 Financial Instruments - Instruments
or Rights redeemable by the Holder, which indicates that fund shares are liabilities since
they enable the holder to redeem or “put” the shares to the fund for cash.2 Under the
proposal funds and other entities that issue redeemable shares will report no equity or net
assets for financial accounting purposes. Comments on the IASB proposal are due Monday,
October 14, 2002. If there are comments that you would like the Institute to consider in a
comment letter on the proposal, please provide them to Greg Smith at 202/326-5851
(phone), 202/326-8314 (fax), or smith@ici.org by Friday, September 13, 2002. Paragraph
22B of the proposal notes that open-ended mutual funds, unit trusts, and partnerships
frequently provide their unitholders with the right to redeem their interests in the entity at
any time for cash equal to their proportionate share of the entity’s net assets. The proposal
indicates that even when the legal form of a puttable instrument gives the holder a right to
the residual interest in the assets of an entity, the inclusion of an option for the holder to
put that right back to the issuer for cash means that the puttable instrument meets the
definition of a liability and must be presented as such. Income Statement Paragraphs 30-32
of the proposal indicate that interest, dividends, losses, and gains relating to a financial
instrument classified as a liability (i.e., fund shares) should be recognized in the income
statement as expense or income. Thus, dividend payments on fund shares classified as
liabilities are treated as expenses in the same way as interest on a bond and 1 The
proposal is available at the IASB’s website
http://www.iasc.org.uk/docs/ias32-39/02-32_39-ed.pdf. 2 The Institute filed a comment
letter with the IASB opposing Interpretation SIC - D34. See Accounting/Treasurers
Committee No. 32-01 (November 5, 2001). 2 recognized in the income statement. Further,
gains and losses related to changes in the carrying amount of a financial instrument
classified as a liability are to be reported in the income statement as expense or income.
Paragraph A21A of the proposal indicates that the liability to repay unitholders interests
may be presented in the balance sheet using a caption such as “net asset value available
to unitholders.” The change in the liability to repay unitholders may be presented in the
income statement using a caption such as “change in net asset value available to
unitholders.” Disclosure of Accounting Policies The proposal also addresses disclosure of
accounting policies for financial instruments, including securities in which the fund invests.
Paragraph 77B requires disclosure of methods for valuing securities, including the extent to



which values are determined by reference to published price quotations in active markets.
If value is estimated using a valuation technique that is sensitive to assumptions that are
not supported by observable market prices, the issuer must provide appropriate disclosure,
including the effect on the estimated value of using a range of reasonably possible
alternative assumptions. In addition, the issuer must disclose the total amount of the
change in value included in profit or loss during the period attributable to value estimation
techniques. Fair Value Measurement Considerations IAS 39 at paragraphs 95-102 provides
guidance on valuation of financial assets, including securities. The proposed guidance is by
and large consistent with U.S. generally accepted accounting principles. International
Accounting Standards The proposal has no effect on U.S. registered investment companies,
which are subject to U.S. generally accepted accounting principles. Several European
countries currently permit, but do not require adoption of international accounting
standards. In addition, the European Commission recently approved a proposal requiring
adoption of international accounting standards by companies listed in European Union
member states for fiscal years starting on or after January 1, 2005. Gregory M. Smith
Director - Operations/Compliance & Fund Accounting

Copyright © by the Investment Company Institute. All rights reserved. Information may be
abridged and therefore incomplete. Communications from the Institute do not constitute, and
should not be considered a substitute for, legal advice.



