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COMMITTEE No. 1-02 EQUITY MARKETS ADVISORY COMMITTEE No. 1-02 INVESTMENT
ADVISER MEMBERS No. 1-02 CLOSED-END INVESTMENT COMPANY MEMBERS No. 1-02 RE:
SEC ISSUES INTERPRETATIVE GUIDANCE ON RISKLESS PRINCIPAL TRANSACTIONS UNDER
SECTION 28(e) OF THE EXCHANGE ACT The Securities and Exchange Commission has
issued interpretative guidance on the application of Section 28(e) of the Securities
Exchange Act of 1934.1 Section 28(e) provides a safe harbor to money managers who use
the commission dollars of their advised accounts to obtain research and brokerage
services. The SEC’s interpretative guidance clarifies that the term “commission” for
purposes of Section 28(e) encompasses, among other things, certain transaction costs,
even if not denominated a “commission.” Previously, the SEC interpreted Section 28(e) to
be available only for research and brokerage services obtained in relation to “commissions”
paid to a broker-dealer acting in an agency capacity. The SEC reconsidered its
interpretation of Section 28(e) in response to a request by the Nasdaq Stock Market. The
SEC states in the interpretative guidance that when it issued its initial guidance on Section
28(e) in 1995, an agency transaction had more cost transparency than a principal
transaction and that fees on principal transactions were not quantifiable and fully disclosed
in a way that would permit a money manager to determine that the fees were reasonable in
relation to the value of research and brokerage services received. However, the SEC states
that the NASD recently modified its trade reporting rules to require riskless principal
transactions in which both legs of the transaction are executed at the same price to be
reported once, in the same manner as an agency transaction, exclusive of any markup,
markdown, commission equivalent, or other fee. The SEC further notes that under Rule
10b-10 of the Exchange Act, this price would be disclosed on a confirmation that also fully
discloses the remuneration paid to the NASD member for effecting the transaction. 1
Securities Exchange Act Release No. 45194 (December 27, 2001). The interpretative
guidance is available on the SEC’s website at
http://www.sec.gov/rules/interp/34-45194.htm. 2 In recognition of the increased
transparency for these types of riskless principal transactions, the SEC determined to
interpret the term “commission” in Section 28(e) of the Exchange Act to include a markup,
markdown, commission equivalent or other fee paid by a managed account to a dealer for
executing a transaction where the fee and transaction price are fully and separately
disclosed on the confirmation and the transaction is reported under conditions that provide



independent and objective verification of the transaction price subject to self-regulatory
organization oversight.2 Ari Burstein Associate Counsel Attachment Note: Not all recipients
receive the attachment. To obtain a copy of the attachment, please visit our members
website (http://members.ici.org) and search for memo 14291, or call the ICI Library at (202)
326-8304 and request the attachment for memo 14291. Attachment (in .pdf format) 2
Riskless principal transactions in the debt market and other securities that do not meet
these conditions are not eligible to rely on the interpretation.
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