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[14958] July 24, 2002 TO: PENSION COMMITTEE No. 29-02 PENSION OPERATIONS ADVISORY
COMMITTEE No. 49-02 RE: IRS ISSUES PROPOSED REGULATIONS ON EARNINGS
CALCULATIONS FOR EXCESS IRA CONTRIBUTIONS The Internal Revenue Service recently
issued proposed regulations on the calculation of net income attributable to IRA
contributions that are distributed as a returned contribution under Code section 408(d)(4)
or recharacterized under Code section 408A(d)(6). The proposed regulations incorporate,
with certain modifications, the “new method” of calculation provided in Notice 2000-39.1 As
you may recall, the Institute had submitted a comment letter in response to the Notice in
August 2000.2 Notably, the proposed regulations provide that a single computation period
should be used if more than one contribution was made to the IRA as a regular contribution.
With regard to the effective date, the regulations are proposed to be applicable for
calculating income allocable to IRA contributions made on or after January 1, 2004. For
purposes of determining net income for IRA contributions made in 2002 and 2003, the
proposed regulations provide that taxpayers may continue to apply the rules set forth in
Notice 2000-39 or may rely on the proposed regulations. New Method for Net Income
Calculation under Section 408(d)(4). Consistent with the guidance in Notice 2000-39, the
proposed regulations provide that for purposes of returned contributions under section
408(d)(4), the net income attributable to a contribution is determined by allocating to the
contribution a pro-rata portion of the net income on the assets in the IRA (whether positive
or negative) during the period the IRA held the contribution. The new method is
represented by the formula: 1 See Institute Memorandum to Pension Committee No. 47-00,
Pension Operations Advisory Committee No. 49-00 and Ad Hoc Committee on Roth IRAs,
dated July 12, 2000. Notice 2000-39 provided that until further guidance is issued, either
the “old method” under Treas. Reg. section 1.408-4(c)(2)(ii) or the “new method” provided
in the Notice may be used to calculate net income. 2 See Institute Memorandum to Pension
Committee No. 60-00, Pension Operations Advisory Committee No. 61-00 and Ad Hoc
Committee on Roth IRAs, dated August 24, 2000. 2 Net Income = Contribution x (Adjusted
Closing Balance – Adjusted Opening Balance) Adjusted Opening Balance The adjusted
opening balance is the fair market value of the IRA at the beginning of the computation
period plus the amount of any contributions or transfers (including the contribution that is
distributed as a returned contribution under section 408(d)(4) and recharacterizations of
contributions under section 408A(d)(6)) made to the IRA during the computation period.
The adjusted closing balance is the fair market value of the IRA at the end of the
computation period plus the amount of any distributions or transfers (including
recharacterizations of contributions under section 408A(d)(6)) made from the IRA during



the computation period. The term computation period is defined as the period beginning
immediately prior to the time that the contribution being returned was made to the IRA and
ending immediately prior to the removal of the contribution. As noted above, if more than
one contribution was made as a regular contribution and is being returned from the IRA, the
computation period begins immediately prior to the time the first contribution being
returned was contributed. Additionally, where an IRA has received more than one regular
contribution for a taxable year, the last regular contribution made to the IRA for the year is
deemed to be the contribution that is distributed as a returned contribution under section
408(d)(4), up to the amount of the contribution identified by the IRA owner as the amount
distributed as a returned contribution. The proposed regulations clarify that a transfer made
in or out of an IRA during the computation period is treated in the same manner as a
contribution or distribution made to or from the IRA. A special rule is also provided where
an IRA asset is not normally valued on a daily basis. The proposed regulations contain two
examples that illustrate the new method of calculation. In particular, Example 2 under
section 1.408-11(d) of the proposed regulations involves the calculation of net income with
regard to multiple contributions made to an IRA under the revised definition of computation
period. New Method for Net Income Calculation Under Section 408A(d)(6). For
recharacterizations under section 408A(d)(6), the rules for calculating net income are
substantially similar to the formula above. If more than one contribution is being
recharacterized, however, the IRA owner may choose — by date and dollar amount, rather
than by specific assets acquired with those dollars3 — which contribution is to be
recharacterized. Where a series of regular contributions were made and consecutive
contributions in that series are being recharacterized, the computation period is determined
using a single computation period based on the first contribution in the series. 3 The
proposed regulations provide that net income calculations must be based on the dollar
value of the IRA and the amounts contributed, distributed or recharacterized, in contrast to
the calculation of earnings on the basis of returns on specific assets. The proposed
regulations further note that in the absence of maintaining separate accounts, tying
particular assets to a particular contribution would create administrative problems for
taxpayers, IRA providers and the IRS. 3 Comments Requested. The IRS has requested
comments on the proposed regulations; written or electronic comments must be submitted
by October 21, 2002. Please forward any comments you may have on the proposed
regulations to the undersigned at (202) 326-5837 or tkim@ici.org. Thomas T. Kim Associate
Counsel Attachment (in .pdf format)
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