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[12324] July 20, 2000 TO: COMPLIANCE ADVISORY COMMITTEE No. 27-00 SEC RULES
MEMBERS No. 50-00 RE: NASDR ISSUES ADDITIONAL GUIDANCE ON NON-CASH
COMPENSATION PAID IN CONNECTION WITH TRAINING OR EDUCATION MEETINGS NASD
Regulation, Inc. recently published additional guidance regarding NASD Conduct Rule 2830,
which generally prohibits the payment of any form of compensation from third-party
offerors to associated persons of an NASD member. The training or education exception to
this rule (i.e., Rule 2830(1)(5)(C)), permits payments or reimbursement in connection with
meetings held to train or educate associated persons subject to the following conditions:
Members must comply with the recordkeeping requirement provided in subparagraph
2830(1)(3) of the non-cash compensation rule; * The associated person must obtain prior
approval to attend the meeting by the employing member, and attendance may not be
preconditioned on the achievement of a sales target or any other non-cash compensation
arrangement incentives; * The location of the meeting must be appropriate to the purpose
of the meeting, which generally means an office of the member or offeror, or a facility
located in the vicinity of such office; * The payment or reimbursement by an offeror may
not be applied to the expenses of a guest; and * The offeror's payment of reimbursement
may not be preconditioned on the achievement of a sales target or other non-cash
compensation arrangement. NASDR has clarified the appropriateness of payments or
reimbursements by offerors for training or education meetings that extend beyond the time
necessary for the actual meeting and for other activities such as tours, golf outings, and
other forms of entertainment. According to NASDR, while training meetings should occupy
substantially all of the work day, payment or reimbursement for any associated meals,
lodging, and transportation would be permissible, but reimbursement or payment for golf
outings, tours, or other forms of entertainment while at the location for the purpose of
training would not be permissible. 2NASDR recommends that offerors use their own internal
employee expense reimbursement policies as a guide when planning for training or
education meetings. Offerors may consider allowing an additional night's stay when the
additional night reduces the meeting's net lodging and transportation expenses. A copy of
NASDR's views on this issue is attached. Tamara Reed Associate Counsel Attachment Note:
Not all recipients receive the attachment. To obtain a copy of the attachment to which this
memo refers, please call the ICI Library at (202) 326-8304 and request the attachment for
memo 12324. ICl Members may retrieve this memo and its attachment from ICINet
(http://members.ici.org). Attachment (in .pdf format)
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