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CROSS-TRADES AD HOC COMMITTEE ON INVESTMENT ADVICE RE: DOL ISSUES PROPOSED
INDIVIDUAL EXEMPTION FOR PLAN’S IN-KIND TRANSFER OF SECURITIES IN EXCHANGE FOR
MUTUAL FUND SHARES The Department of Labor has published a proposed individual
exemption, which would provide relief from ERISA sections 406(a) and (b) for an employee
benefit plan’s in-kind transfer of securities to mutual funds advised by SEI Investments or
its affiliates (“SEI”), in exchange for shares of such mutual funds. In addition, a plan’s
purchase of fund shares pursuant to such an arrangement would be treated as a “purchase
or sale” of shares of an open-end investment company for purposes of prohibited
transaction exemption (PTE) 77-4.1 Comments on the proposed exemption must be
submitted by November 24, 2000. SEI serves as investment adviser to a number of open-
end funds registered under the Investment Company Act of 1940, and also serves as
investment manager or trustee to qualified pension plans. Under the program described in
the proposed exemption, an independent fiduciary of a plan may retain SEI as the plan’s
investment manager or it may serve in a more limited capacity, such as developing the
asset allocation strategy for a plan.2 The proposed exemption would address transactions
arising from the transfer of assets of a plan to an account maintained by SEI, which may
occur, for instance, where an independent plan fiduciary terminates an agreement with a
prior investment manager and retains SEI to serve as investment manager or directed
trustee. Specifically, if a plan’s existing portfolio includes securities that are suitable for
investment in a fund advised by SEI, the proposed exemption would allow the transfer of
such securities in-kind to the relevant fund, rather than requiring the liquidation of the
securities prior to the transfer. In exchange, the plan would receive shares in the fund that
are equal in value to the transferred assets. Whether a 1 PTE 77-4 generally permits the
purchase and sale by an employee benefit plan of shares of a registered open-end
investment company when a fiduciary of the plan is also the investment adviser for the
mutual fund. See 42 Fed. Reg. 18732 (Apr. 3, 1977). 2 SEI would work with an independent
plan fiduciary to develop an asset allocation strategy based upon criteria such as the plan’s
investment goals and risk tolerance. To conform to the plan’s investment strategy, SEI may
rebalance the account periodically among the funds in which it has invested. The nature of
the asset allocation strategy is described in greater detail in the proposed exemption.
2portfolio of securities is suitable for an in-kind transfer would be determined by sub-
advisers retained by SEI to manage its funds. The transfer also must be consistent with pre-



established, objective procedures that are approved by the fund’s board of trustees.
Additionally, under the proposed exemption, SEI would be required to accept the entire
securities portfolio, including securities that are not suitable for investment by the funds.
SEI would liquidate such securities as soon as reasonably practicable and use the cash
proceeds to purchase fund shares on behalf of the plan. The proposed exemption provides
that any purchase of fund shares that complies with the exemption’s requirements would
be treated as a “purchase or sale” of shares of an open-end investment company for
purposes of PTE 77-4 and would be deemed to satisfy paragraphs (a), (d) and (e) of Section
II of PTE 77-4.3 Consistent with PTE 77-4, each plan that retains SEI as an investment
manager would pay a plan-level investment management fee covering all services
provided. The plan-level investment management fee may include a performance fee that
is calculated and payable in accordance with the Department’s previously issued advisory
opinions.4 With respect to plan assets invested in funds advised by SEI, the plan’s pro rata
share of investment advisory fees paid to SEI by the funds would be credited against the
plan- level fees. SEI also may be separately retained by a plan as a non-discretionary
trustee or custodian where it is directed to invest by SEI (if it is the investment manager),
by an independent fiduciary, or by plan participants and beneficiaries under ERISA section
404(c). In this capacity, SEI may receive fees only for its administrative, custodial and
similar services. SEI may also receive other fund-level fees for administrative, transfer,
accounting, distribution and other secondary fund costs, in accordance with the
Department’s prior advisory opinions.5 In addition to the restrictions above, the proposed
exemption conditions relief from sections 406(a) and (b) of ERISA on a number of other
requirements, such as: • an independent plan fiduciary must direct and approve in writing
the transfer of the assets of the plan to the corresponding fund in exchange for fund
shares; • the independent fiduciary must receive numerous initial and continuing
disclosures relating to the transaction, including all of the disclosures required under PTE
77-46; 3 Section II(a) of PTE 77-4 requires that a plan may not pay a sales commission in
connection with such purchase or sale. Section II(d) requires certain disclosures to be made
to an independent plan fiduciary. Section II(e) requires that the independent fiduciary
approve in writing purchases or sales of mutual fund shares on the basis of the disclosures
given. 4 The proposed exemption cites ERISA Advisory Opinions 86-20A (Aug. 29, 1986),
86-21A (Aug. 29, 1986) and 89-28A (Sept. 25, 1989). 5 The proposed exemption cites ERISA
Advisory Opinions 93-12A (Apr. 27, 1993) and 93-13A (Apr. 27, 1993). 6 Such disclosures
would include (1) a current prospectus of the relevant funds, (2) a description of the fees
charged to the plan, including the nature and extent of any differential between the rates of
the fees paid by the fund and the fees rates otherwise payable by the plan to SEI, (3) a
statement of the reasons why a transfer may be appropriate for the plan, (4) a statement of
whether there are any limitations on SEI with respect to which plan assets may be invested
in the funds, (5) the identity of all securities that are deemed suitable for transfer to the
funds, and (6) the identity of all such securities that would be valued in accordance with the
procedures set forth in Rule 17a-7(b)(4) under the Investment Company Act of 1940. 3• no
sales commissions or other fees may be paid by the plan in connection with the transaction;
• all transferred assets are securities for which market quotations are readily available, or
cash; • with respect to assets transferred in-kind, the plan must receive fund shares that
have a total net asset value equal to the value of the plan assets exchanged for such
shares, based on the current market value of the assets at the close of business day on
which the transaction occurs7; • the combined total of all fees received by SEI for the
provision of services to the plan in connection with the in-kind transfer may not exceed
“reasonable compensation “ within the meaning of ERISA section 408(b)(2); • all dealings in
connection with the transaction between the plan and the funds must be on a basis no less
favorable to the plan than dealings between the fund and other shareholders; and • SEI



must comply with a six-year recordkeeping requirement and make available such records
for examination. Thomas T. Kim Assistant Counsel Attachment (in .pdf format) 7 Valuations
must be based on independent sources in accordance with the procedures set forth in Rule
17a-7(b) under the Investment Company Act of 1940 and the procedures established by the
funds pursuant to Rule 17a-7. Such procedures must require that all securities for which a
current market price cannot be obtained from the last sale price for transactions reported
on a recognized securities exchange or NASDAQ be valued based on an average of the
highest current independent bid and lowest current independent offer, as of the close of
business on the last business day prior to the transaction at issue, determined on the basis
of reasonable inquiry from at least three sources that are broker-dealers or pricing services
independent of SEI.
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