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PLAN

[14815] June 20, 2002 TO: PENSION MEMBERS No. 29-02 PENSION OPERATIONS ADVISORY
COMMITTEE No. 39-02 RE: IRS ISSUES REVENUE RULING ON MERGER OR CONVERSION OF
MONEY PURCHASE PLAN INTO PROFIT-SHARING PLAN The Internal Revenue Service recently
issued Revenue Ruling 2002-42, which provides guidance on two issues relating to the
merger or conversion of a money purchase pension plan into a profit-sharing plan: (1)
whether a merger or conversion results in a partial termination of the money purchase plan
under Code section 411(d)(3), and (2) whether the notice required by Code section 4980F
and ERISA section 204(h) must be provided to affected individuals in the case of such
merger or conversion. Partial termination issue. The revenue ruling holds that in the
absence of other facts, the merger or conversion of a money purchase plan into a profit-
sharing plan does not result in a partial termination of the money purchase plan under
Code section 411(d)(3). Applying this rule to the facts presented, the revenue ruling
provides that a partial termination would not occur upon such a merger or conversion
where (1) all of the employees who are covered by the converted or merged money
purchase plan remain covered under the continuing profit-sharing plan, (2) the money
purchase plan assets and liabilities retain their character under the profit- sharing plan
pursuant to Revenue Ruling 94-76,1 and (3) the employees vest in the continuing profit-
sharing plan under the same vesting schedule that applied to the money purchase plan. In
reaching its conclusion, the IRS observed that in a defined contribution plan, the cessation
or reduction of benefit accruals does not create or increase the potential for reversion to an
employer — a factor that would determine whether a partial termination of a defined
benefit plan has occurred.2 Notice requirement. The revenue ruling provides that where a
money purchase plan is converted or merged into a profit-sharing plan, there is necessarily
a significant reduction in the 1 Revenue Ruling 94-76 provides that under Code section
414(l), the transfer of assets and liabilities from a money purchase plan to a profit-sharing
plan is considered a spinoff of those assets and liabilities from the money purchase plan
and the merger of those assets and liabilities into the profit-sharing plan. Accordingly, the
IRS ruled that the transferred assets and liabilities are not divested of their attributes and
therefore remain subject to the restrictions on distributions applicable to money purchase
plans. See 1994-2 C.B. 46, 1994-50 I.R.B. 5. 2 See Treas. Reg. 1.411(d)-2(b)(2). 2 rate of
future benefit accrual under the merged or converted money purchase plan. Thus, the
revenue ruling holds that the notice required by Code section 4980F and ERISA section
204(h) must be provided to affected individuals. Thomas T. Kim Associate Counsel
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