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NASD AFFIRMS THAT PERSONAL RESIDENCES OF MUTUAL FUND WHOLESALERS MAY BE
BRANCH OFFICES UNDER NASD RULES By letter dated June 21, 2006, the Institute wrote to
the NASD to seek clarification that the primary residences of mutual fund regional
distributors are not branch offices for purposes of NASD Rule 3010(g).1 The letter also
requested clarification that the primary residences of mutual fund regional distributors and
wholesalers will not be treated as non-branch locations for purposes of NASD Rule 3010(c),
which requires broker-dealers to conduct regular inspections of their branch offices and
non-branch locations. In a phone call, the NASD has informed the Institute that the
clarification we seek regarding the definition of branch office would be inconsistent with the
express wording of the NASD rule as approved by the SEC. Accordingly, it is the view of the
NASD staff that when the amendments to Rule 3010(g) take effect on July 3rd, the primary
residence of any associated person who supervises an associated person at another
location, including at another primary residence, must be registered with the NASD as a
branch office. We are still awaiting a response from the NASD regarding whether, for
purposes of the internal inspection provisions of Rule 3010(c)(1), all locations at which an
associated person is located are required to be treated as either a branch office or a non-
branch location or whether it is possible for an associated person to conduct business from
a location that is neither a branch office or a non-branch 1 See Institute Memorandum to
SEC Rules Committee No. 27-06, Chief Compliance Officer Committee No. 9-06, and
Compliance Advisory Committee No. 10-06 [No. 20127], dated June 21, 2006. 2 location.2
The NASD’s answer will determine a broker-dealer’s responsibility for conducting internal
inspections of its locations. We will let you know as soon as we hear back from the NASD on
this issue. Tamara K. Salmon Senior Associate Counsel 2 Subsection (c) (1)(C) of Rule 3010,
which expressly requires a member to conduct internal inspections of it of its branch offices
and “non-branch locations,” was added to the rule effective January 31, 2005. Prior to this
revision, Rule 3010(c) required members to “review the activities of each office.” According
to NASD Notice to Members 99-45 and 98-38, a member’s supervisory responsibility to
review unregistered offices of the member under the previous version of the rule would
include “implementing appropriate supervisory practices, such as records inspections and
compliance audits at the associated persons’ place of employment, to ensure that their
methods of business and day-to-day operations comply with applicable rules and



requirements.”
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