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IRS ISSUES ADDITIONAL GUIDANCE ON
SBJPA MODIFICATION OF SECTION
401(A)(9)
1 In prior guidance, the Internal Revenue Service stated that for employees attaining age
70½ in 1996, the required beginning date is determined under the amended section
401(a)(9). See Institute Memorandum to Pension Members No. 68-96, dated December 26,
1996. The Service also has permitted employers to operationally implement section
401(a)(9), as amended, while delaying making necessary plan amendments. See Institute
Memorandum to Pension Members No. 13-97, dated March 7, 1997. July 17, 1997 TO:
PENSION MEMBERS No. 28-97 PENSION OPERATIONS ADVISORY COMMITTEE No. 22-97 RE:
IRS ISSUES ADDITIONAL GUIDANCE ON SBJPA MODIFICATION OF SECTION 401(a)(9)
______________________________________________________________________________ The Internal
Revenue Service has issued guidance in the form of (1) an announcement and (2) a
proposed amendment to regulations promulgated under Code section 411(d)(6) to provide
further relief for employers implementing the Small Business Job Protection Act of 1996
(SBJPA) amendment of Code section 401(a)(9). Background. The SBJPA amended the
required minimum distribution rules of Code section 401(a)(9) as they apply to individuals
who attain age 70½ while still employed. Under pre-SBJPA law, a plan was required to
commence in-service distributions to such individuals on April 1 of the calendar year
following the year in which they turned age 70½. Under the SBJPA, however, the "required
beginning date" for minimum distributions from a qualified plan is April 1 of the calendar
year following the later of the calendar year in which the employee attains age 70½ or the
calendar year in which the employee retires.1 Announcement 97-70. Announcement 97-70
provides additional transitional relief to employers who have not made plan distributions in
accordance with their plans’ terms to employees who attained age 70½ in 1996, but who
did not retire in 1996. Pursuant to the announcement, a plan will not be disqualified for
failure to make distributions to such employees if the following criteria are satisfied: (1) the
employee is offered an option to defer and elects to defer the distribution until a date no
later than retirement, (2) the employer provides by December 31, 1997, a "make-up"
distribution to affected employees who do not elect to defer distributions, and (3) the
implementation of the employee option and "make-up" distribution satisfy other
requirements of Code section 401(a), such as sections 401(a)(11) and 417, relating to joint
and survivor annuities. 2 As a result of this limitation, this relief is inapplicable to
employees who have attained age 70½ in 1996 and 1997. In the preamble to the regulation
the Service explains that such employees, who were near age 70½ at the time of
enactment of the SBJPA, may have had an expectation of receiving in-service, pre-
retirement distributions and may have made plans that took those expectations into
account. - 2 - This guidance applies only to distributions required under the terms of a plan



between August 20, 1996 and December 31, 1997. Furthermore, employees are required to
make any election to defer distributions by December 31, 1997. Proposed Regulation
1.411(d)-4, Q&A-10(d). Proposed amendment to current regulations would provide relief
from Code section 411(d)(6) for plan amendments that eliminate in-service, pre-retirement
distributions to employees attaining age 70½ if the following conditions are satisfied: (1)
the amendment applies only to employees who attain age 70½ in or after calendar year
19982 and (2) the amendment is adopted no later than the last day of any remedial
amendment period that the Internal Revenue Service establishes for the completion of
SBJPA- related amendments. Absent this proposed relief, if an employer chooses to
eliminate the option for an employee to obtain an in-service, pre-retirement distribution, it
would violate the Code section 411(d)(6) "anti-cutback rule", which generally prevents an
employer from making plan amendments that would reduce accrued benefits. Plan
amendments that eliminate an optional form of benefit, except to the extent authorized by
regulations, generally are treated as reducing an accrued benefit. As noted in Example 3 of
the proposed regulation, certain plans permitting employees to elect in-service
distributions, notwithstanding the elimination of mandatory in-service, pre- retirement
distributions, may not require this section 411(d)(6) relief. Written comments on the
proposed regulation must be submitted to the Internal Revenue Service by September 30,
1997, and a public hearing has been scheduled for October 28, 1997. We will keep you
informed of further developments. Russell G. Galer Assistant Counsel - Pension Attachment
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