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[14079] October 23, 2001 TO: PENSION MEMBERS No. 32-01 PENSION OPERATIONS
ADVISORY COMMITTEE No. 67-01 RE: IRS ISSUES GUIDANCE ON "CATCH-UP"
CONTRIBUTIONS FOR RETIREMENT PLANS The Internal Revenue Service has issued
proposed regulations on “catch-up” contributions that may be made to retirement plans by
individuals age 50 or over. As you know, the Institute submitted comments to the Treasury
Department with respect to the development of regulatory guidance under the catch-up
provisions of the Economic Growth and Tax Relief Reconciliation Act of 2001 (EGTRRA).1
The IRS also recently issued Announcement 2001-93, which provides guidance on the
reporting of catch-up contributions on Form W-2. Both documents are attached for your
review. The proposed regulations address a variety of issues arising from EGTRRA’s
portability provisions, including the following: • Eligibility requirements to make catch-up
contributions. Under the proposed regulations, a participant who is projected to attain age
50 before the end of a calendar year is deemed to be age 50 as of January 1 of that year.
Thus, all participants who will attain age 50 during a calendar year are treated the same
beginning January 1 of that year — without regard to whether the participant survives to his
or her 50th birthday or terminates employment during the year. • Determination of catch-
up contribution amounts. Under the proposed regulations, catch-up contributions would be
determined by reference to three types of limits: statutory limits, employer-provided limits
and the actual deferral percentage (ADP) limit. An employer-provided limit is one that is
contained in the terms of the plan (e.g., a limit on elective deferrals of highly compensated
employees to 10 percent of pay). The amount of elective deferrals in excess of an
applicable limit is generally determined as of the end of a plan year by comparing the total
elective deferrals for the plan year with the applicable limit for the plan year. 1 See Institute
Memorandum to Pension Committee No. 58-01 and Pension Operations Advisory Committee
No. 50- 01, dated August 15, 2001. 2 • Treatment of catch-up contributions. The proposed
regulations address how catch-up contributions are taken into account for various Code
requirements. For instance, for purposes of ADP testing, any catch-up contribution is
disregarded for purposes of calculating the participant’s actual deferral ratio. Furthermore,
catch-up contributions with respect to the current plan year are not taken into account for
purposes of Code sections 416 or 410(b). However, catch-up contributions made to the plan
in prior years are considered in determining whether a plan is top heavy under section 416
and for purposes of average benefit percentage testing under section 410(b) to the extent
prior years’ contributions are taken into account. • Universal availability. A plan that offers
catch-up contributions would satisfy the requirements of section 401(a)(4) only if all catch-
up eligible participants are provided with the effective opportunity to make the same dollar



amount of catch-up contributions. An “effective opportunity” could be provided in several
ways. For example, in plans that limit elective deferrals on a payroll-by-payroll basis,
participants could be offered an opportunity to make catch-up contributions also on such a
basis. • Participants in multiple plans. The proposed regulations provide that for purposes
of determining whether elective deferrals are in excess of a statutory limit, all elective
deferrals in excess of the statutory limit are aggregated in the same manner as the
underlying limit; the aggregate amount of elective deferrals treated as catch-up
contributions because they exceed the statutory limit must not exceed the applicable dollar
catch-up limit. In addition, an eligible participant who participates in plans of two or more
employers may make catch-up contributions once the participant’s elective deferrals
exceed his or her section 402(g) limit, even though the elective deferrals of the participant
do not exceed the applicable limit for either employer’s plan. The regulations are proposed
to apply to contributions in taxable years beginning on or after January 1, 2002. Taxpayers
may rely on the proposed regulations for guidance pending the issuance of final
regulations. To the extent future guidance is more restrictive than the guidance in the
proposed regulations, the future guidance will be applied without retroactive effect. Written
or electronic comments and requests to speak at a public hearing (scheduled for February
21, 2002) must be received by January 31, 2002. Thomas T. Kim Associate Counsel
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