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ADVISORY COMMITTEE No. 6-01 RE: DOL ISSUES GUIDANCE ON PLAN EXPENSES The
Department of Labor recently issued guidance on the question of whether plan expenses
may be paid from plan assets or must be paid by the employer. The guidance takes the
form of an advisory opinion and a release that sets forth six hypothetical fact patterns
intended to address the most frequently raised questions regarding the payment of plan
expenses. Advisory Opinion 2001-01A. In Advisory Opinion 2001-01A (January 18, 2001),
the Department addresses the extent to which an employee benefit plan may pay the costs
of maintaining the plan’s tax-qualified status. In the advisory opinion, the Department
states that “the formation of a plan as a tax-qualified plan is a settlor activity for which a
plan may not pay. Where a plan is intended to be a tax-qualified plan, however,
implementation of this settlor decision may require plan fiduciaries to undertake activities
relating to maintaining the plan’s tax-qualified status for which a plan may pay reasonable
expenses. ” Notably, such costs need not be apportioned between the plan and plan
sponsor. The Department previously expressed the view in Advisory Opinion 97-03A
(January 23, 1997) that the tax-qualified status of a plan confers benefits on both the plan
sponsor and the plan and, therefore, a portion of the expenses relating to tax-qualification
activities may be reasonable plan expenses. In Advisory Opinion 2001-01A, the Department
clarifies that this prior guidance should not be construed to require an apportionment of all
tax-qualification related expenses between the plan and plan sponsor. Rather, in the
context of tax-qualification activities, fiduciaries must consider whether the activities are
settlor in nature for purposes of determining whether related expenses may be paid by the
plan. In making this determination, according to the advisory opinion, a fiduciary need not
take into account the benefit a plan’s tax-qualified status confers on the employer, because
any such benefit should be viewed as an “incidental benefit” that flows to plan sponsors by
virtue of offering a plan. Hypothetical Examples of Settlor v. Plan Expenses. The
Department sets forth in a separate companion document six examples clarifying the
distinction between settlor and plan expenses. 2Example 1. The first example deals with
costs associated with a plan spin-off and the transfer of employees from the prior
employer’s defined benefit plan to an acquiring employer’s plan. In this context, the
Department clarifies that plan design study costs, amendments related to the plan spin-off
and related union negotiation costs are treated as settlor expenses not chargeable to the
plan. However, expenses incurred to determine the amount of assets to be transferred
would be a permissible plan expense if the expense related to implementing a decision to
spin-off certain participants, rather than to the formulation of the spin-off. Example 2.
Example 2 addresses the actuarial costs of implementing an early retirement window in a
defined benefit plan. In this case, plan design expenses, including cost projections



determining the financial impact of the plan change on the plan sponsor, are not payable
from plan expenses. However, the expense of calculating benefits for participants with
respect to the retirement window and the cost of communicating plan information about
the plan change may be reasonable expenses of the plan, even though the activities might
be viewed as furthering the objectives of the company. Example 3. Example 3 deals with
the implementation of a participant loan program and an early retirement window for
management employees, and the continued maintenance of the plan’s tax-qualified status.
In this example, the Department states that the expense of amending the plan to comply
with tax law changes and performing routine nondiscrimination testing may constitute
reasonable plan expenses. By contrast, the cost of amending the plan to establish a loan
program would be a plan design/settlor expense “inasmuch as the plan fiduciaries have no
implementation obligations until the time the plan is amended.” Subsequent to the
amendment, however, expenses attendant to operating the loan program may be paid from
plan assets. With respect to amending a plan to establish an early retirement window and
obtaining a subsequent determination letter, the amendment would be a plan design/settlor
expense, but the cost of obtaining the determination letter may be allocated between plan
and plan sponsor. In this case, the Department indicates the plan fiduciaries should obtain
from the service provider a determination of the specific expenses attributable to the
fiduciaries’ “implementation responsibilities.” Example 4. Example 4 also clarifies that the
expense to amend a plan and obtain a determination letter in light of tax law changes may
be paid from plan assets. Similarly, nondiscrimination testing performed as a result of a
plan amendment that increases benefits may also be paid from plan assets. In contrast,
however, consulting fees incurred analyzing a company’s options for complying with tax
law changes or costs incurred negotiating a plan change with a union are plan
design/settlor expenses and may not be paid by the plan. Example 5. Example 5 involves
costs associated with an employer’s provision to employees of a booklet incorporating
summary information about all of the employer’s benefit plans and other benefits. The
Department states that plans may pay the cost of complying with ERISA’s disclosure
requirements. Furthermore, nothing in Title I of ERISA would preclude a plan fiduciary from
providing more information than is required by statute. Therefore, the cost of producing
and distributing individual benefit statements or benefit booklets may be treated as plan
expenses. The Department notes, however, that each of the plans should pay their
proportionate share of the expenses of the booklet and the plan sponsor should pay that
portion of the costs of the booklet that relate to non-plan matters. 3Example 6. Example 6
addresses a plan fiduciary’s decision to out-source plan administration. To the extent that
services provided by the firm to which the plan is outsourced are necessary for the
administration of the plan, including both start-up and ongoing administrative fees, they
may be treated as plan expenses. Russell G. Galer Senior Counsel Attachment Note: Not all
recipients receive the attachment. To obtain a copy of the attachment to which this memo
refers, please call the ICI Library at (202) 326-8304 and request the attachment for memo
13069. ICI Members may retrieve this memo and its attachment from ICINet
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