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ADVISORY COMMITTEE No. 9-03 RE: DOL ADVISORY OPINION 2003-01A - ESTABLISHMENT
OF DEEMED IRA DOES NOT SUBJECT DEEMED IRA OR GOVERNMENTAL PLAN TO TITLE I OF
ERISA The Department of Labor has released DOL Advisory Opinion 2003-01A, which
responds to a request for guidance from the Kentucky Public Employees’ 401(k) Deferred
Compensation Plan (the “Plan”). The Plan was established and is maintained by the
Kentucky Public Employees’ Deferred Compensation Authority (the “Authority”) on behalf of
the Commonwealth of Kentucky for employees of the state, the state university system,
public school districts and certain other local governmental entities. The Authority amended
the plan to establish a deemed IRA as part of the Plan, in accordance with section 408(q) of
the Internal Revenue Code (the “Code”) and Ky. Rev. Stat. Ann. 18A.245. Section 408(q)
provides that, if a qualified employer plan elects to allow employees to make voluntary
employee contributions to a separate account or annuity established under the plan, and
under the terms of the qualified employer plan such account or annuity meets the
applicable requirements of Code section 408 or Code section 408A for an individual
retirement account or annuity, then such account or annuity shall be treated for purposes
of the Code in the same manner as an individual retirement plan rather than as a qualified
employer plan. Section 408(q) further provides that contributions to such a “deemed IRA”
shall be treated as contributions to the “deemed IRA” rather than to the qualified employer
plan. The Authority requested clarification that the addition of a deemed IRA to the Plan (i)
would not result in the deemed IRA being treated as one or more pension plans subject to
Title I of ERISA and (ii) would not otherwise adversely affect the status of the Plan as a
“governmental plan" within the meaning of ERISA 3(32). The DOL ruled that establishing
“deemed IRAs” as part of a plan would not subject the “deemed IRAs” or the plan to any
provisions of Title I of ERISA if the plan otherwise continues to meet the definition of a
governmental plan. Lisa Robinson Assistant Counsel Attachment (in .pdf format)
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