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ADVISORY COMMITTEE No. 58-03 SEC RULES MEMBERS No. 122-03 RE: DOL ADVISORY
OPINION PERMITS USE OF FUND PROFILE UNDER ERISA SECTION 404(c) The Department of
Labor has issued Advisory Opinion 2003-11A,1 which addresses whether the delivery of a
fund profile to participants and beneficiaries would satisfy the prospectus-delivery
requirements of ERISA section 404(c). As you are aware, the Securities and Exchange
Commission in March 1998 adopted Rule 498 under the Securities Act of 1933 (“Securities
Act”) allowing mutual funds to use a profile and setting forth applicable requirements.2
Section 404(c) of ERISA provides that, in the case of a defined contribution plan that allows
a participant or beneficiary to exercise control over his or her account balance, no person
who is otherwise a fiduciary shall be liable under ERISA’s fiduciary provisions for any loss,
or by reason of any breach, which results from the exercise of control by the participant or
beneficiary. For an ERISA fiduciary to qualify under this “safe harbor,” participants and
beneficiaries, among other things, must be provided or have the opportunity to obtain
sufficient information to make informed decisions with regard to the investment
alternatives available under the plan. The regulations under section 404(c) contain two
requirements relating to the delivery of a prospectus. First, in the case of investment
alternatives subject to the registration requirements of the Securities Act, such as mutual
funds, 29 C.F.R. section 2550.404c- 1(b)(2)(i)(B)(1)(viii) requires that an identified plan
fiduciary (or persons acting on the fiduciary’s behalf) provide to a participant or beneficiary
a copy of the most recent prospectus that was provided to the plan, either immediately
before the participant or beneficiary’s initial investment or immediately following the initial
investment. Second, a separate provision in the regulations (29 C.F.R. section
2550.404c-1(b)(2)(i)(B)(2)) requires that a participant or beneficiary 1 Advisory Opinion
2003-11A, which is attached, is also available at: http://www.dol.gov/ebsa/regs/aos/ao2003-
11a.html. 2 See Institute Memorandum to SEC Rules Members No. 19-98 (No. 9773), dated
March 19, 1998. 2 be provided, either directly or upon request, various pieces of
information based on the latest information available to the plan, including copies of any
prospectuses. Observing that the 404(c) regulations do not define the term “prospectus”
and that a profile provides a clear summary of key and useful information about a mutual
fund, the Department concluded that the term includes a fund profile. The Department also
noted that should a participant wish to obtain additional information, a profile provides
information on how to obtain a full prospectus. Accordingly, the advisory opinion provides
that where the most recent prospectus in the plan’s possession is a profile, then the
delivery of the profile to plan participants and beneficiaries would satisfy the prospectus



delivery requirement of 29 C.F.R. section 2550.404c- 1(b)(2)(i)(B)(1)(viii). However, where
the most recent prospectus is a full prospectus, that prospectus must be delivered.
Similarly, where a participant requests a prospectus under 29 C.F.R. section
2550.404c-1(b)(2)(i)(B)(2) and the most recent prospectus is a profile, then the delivery of
a profile would meet this requirement. If a participant specifically requests a full
prospectus, however, such a prospectus must be provided. Thomas T. Kim Associate
Counsel Note: Not all recipients receive the attachment. To obtain a copy of the
attachment, please visit our members website (http://members.ici.org) and search for
memo 16544, or call the ICI Library at (202) 326-8304 and request the attachment for
memo 16544. Attachment (in .pdf format)
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