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CONCERNING STATUS OF INCOME WITHHOLDING NOTICE AS A “DOMESTIC RELATIONS
ORDER” The Department of Labor recently issued an advisory opinion interpreting the term
“domestic relations order” under section 206(d)(3)(B)(ii) of ERISA in the context of certain
income withholding notices.1 A copy of the opinion is attached and summarized below. The
advisory opinion was issued in response to a request by the New York State Office of
Temporary and Disability Assistance, Division of Child Support Enforcement (DCSE), which
noted that state and county agencies routinely issue withholding notices pursuant to
federal and state law to enforce child support orders against obligor parents. The child
support orders are made pursuant to state family or domestic relations law, and may seek
to enforce the child support obligation from various sources of income, including benefits
due to a participant in a pension plan. The DCSE also represented, however, that plan
administrators frequently determine that such an order does not constitute a qualified
domestic relations order (QDRO) under ERISA, contending that such an order is not a
“judgment, decree, or order,” and require that the agency obtain a court order requiring
the plan to withhold the child support payments. The Department of Labor stated in the
advisory opinion that an income withholding notice is a “domestic relations order” as
defined in section 206(d)(3)(B)(ii). The opinion notes that such a notice (1) relates to the
provision of child support to a child of a participant in a pension plan; (2) enforces a child
support order that is made pursuant to state family or domestic relations law; and (3) is
made by DCSE or a county child support enforcement agency, which have jurisdiction over
child support matters. In particular, the Department noted that section 206(d)(3)(B)(ii) does
not specify that, in order for a judgment, decree, or order to be a “domestic relations order”
for the purposes of section 206(d)(3), it must be issued by a court. The Department further
noted, however, that a plan administrator that receives such a notice is 1 Advisory Opinion
2001-06A (June 1, 2001). 2still obligated to determine whether the notice is a QDRO, which
the opinion describes as an inherently factual question on which the Department is unable
to opine. Kathy D. Ireland Associate Counsel Attachment Attachment (in .pdf format)
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