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[16290] July 11, 2003 TO: PENSION MEMBERS No. 32-03 PENSION OPERATIONS ADVISORY
COMMITTEE No. 41-03 RE: IRS ISSUES FINAL REGULATIONS ON “CATCH-UP”
CONTRIBUTIONS TO DEFINED CONTRIBUTION PLANS The Internal Revenue Service has
issued final regulations on “catch-up” contributions that may be made to retirement plans
by individuals age 50 or over. These regulations implement the catch-up provisions of the
Economic Growth and Tax Relief Reconciliation Act of 2001 (EGTRRA), codified in Code
section 414(v).1 While the final regulations generally retain the structure set forth in the
proposed regulations issued in October 2001,2 they contain a number of clarifications,
including several suggested by the Institute, as well as the statutory changes enacted as
part of the Job Creation and Worker Assistance Act of 2002 (JCWAA).3 In General. As in the
proposed regulations, the final regulations provide that catch-up contributions are elective
deferrals made by a catch-up eligible participant that exceed an otherwise applicable limit
— a statutory limit, an employer-provided limit or an actual deferral percentage (ADP) limit
— and that are treated as catch-up contributions under the plan, subject to the maximum
amount of catch-up contributions allowed for the taxable year. Applicable employer plans
include section 401(k) plans, SIMPLE IRAs, simplified employee pensions (SEPs), 403(b)
plans or contracts, and governmental section 457 plans. A participant is catch-up eligible if
the participant is otherwise eligible to make elective deferrals under the plan and would
attain age 50 or older before the end of the participant’s taxable year.4 To the extent that
elective deferrals are considered catch-up contributions, they are not subject to otherwise 1
See Institute Memorandum to Pension Members No. 21-01 and Pension Operations Advisory
Committee No. 35-01 (13566), dated May 31, 2001. 2 See Institute Memorandum to
Pension Members No. 32-01 and Pension Operations Advisory Committee No. 67-01
(14079), dated October 23, 2001. 3 See Institute Memorandum to Tax Members No. 12-02,
Accounting/Treasurers Committee 11-02, Transfer Agent Advisory Committee No. 22-02,
Pension Members No. 10-02 and Pension Operations Advisory Committee No. 16-02
(14553), dated March 19, 2002. 4 In the case of a non-calendar year plan, a participant is
eligible to make catch-up contributions beginning on January 1 of the calendar year that
includes the participant’s 50th birthday, without regard to the plan year. 2 applicable
limitations on elective deferrals and are excluded from consideration under certain
nondiscrimination tests.5 Clarification of Employer-provided Limit. As suggested by the
Institute,6 the final regulations clarify the requirement set forth in the proposed regulations
that an employer- provided limit be “contained in the terms of the plan.” Specifically, the
preamble to the final regulations provides that if a limit is otherwise permissible under a
section 401(k) plan, that limit will also satisfy the requirement under the catch-up



contribution rules that such a limit be contained in the terms of the plan. Universal
Availability. Consistent with the Institute’s comments, the final regulations provide that
employee groups under section 410(b)(3), including collectively bargained employees, may
be disregarded for purposes of determining whether a plan complies with the “universal
availability” requirement. The final regulations, however, do not allow plans to disregard
participants in different qualified separate lines of business or participants who have not
met minimum age and service requirements. The preamble notes that such exclusions
would be based on plan design and testing choices.7 Additionally, under the final
regulations, a plan does not fail the universal availability requirement because it restricts
elective deferrals (including catch-up contributions) under a “cash availability limit”"— a
limit that restricts elective deferrals to amounts available after withholding from the
employee’s pay (e.g., after deduction of all applicable income and employment taxes). For
purposes of this rule, a limit of 75 percent of compensation or higher will be treated as
limiting employees to amounts available after other withholdings. The final regulations also
contain an exception to the universal availability requirement for transition periods under
section 410(b)(6)(C) (relating to certain acquisitions or dispositions by members of a
controlled group), in a manner consistent with JCWAA. Determination of Catch-up
Contributions. The final regulations retain the general rule that catch-up contributions are
determined as of the end of a plan year, rather than adopting the “payroll-by-payroll”
method suggested as an optional approach by the Institute.8 To address administrative
concerns raised by the Institute and other commentators, however, the regulations expand
the “alternative method” for determining an employer-provided limit. 5 Catch-up
contributions are not taken into account in applying the limits of Code sections 401(a)(30),
402(h), 403(b), 408, 415(c) or 457(b)(2) to other contributions or benefits under the plan
offering catch-up contributions or under any other plan of the employer. Furthermore, for
purposes of ADP testing, elective deferrals treated as catch-up contributions under 401(k)
plans because they exceed a statutory or employer-provided limit are subtracted from
participants’ elective deferrals for the plan year. 6 See Institute Memorandum to Pension
Committee No. 4-02 and Pension Operations Advisory Committee No. 7-02 (14417), dated
January 31, 2002. 7 See Institute Memorandum to Pension Members No. 40-01 and Pension
Operations Advisory Committee No. 78-01 (14276), dated December 21, 2001 (IRS Notice
2002-4 providing transition relief under the universal availability requirement). 8 The
preamble provides that Treasury and the IRS determined that the need for rules to prevent
abuse associated with a payroll-by-payroll method of determining catch-up contributions
outweighs the relative administrative advantages of that method. 3 Specifically, a plan that
determines the amount that is in excess of an employer-provided limit under the
alternative method9 may provide that the applicable limit for the plan year is determined
as the product of the catch-up eligible participant’s compensation used for purposes of the
ADP test and the time-weighted average of the deferral percentage limits. (This alternative
calculation is available regardless of whether the deferral percentage limits change during
the plan year.) The preamble explains that the purpose of this modification is to enable
plans that use two different definitions of compensation for elective deferrals and ADP
testing to avoid having to collect and retain two separate sets of data to determine the
catch-up status of contributions. Matching Contributions. In response to comments that
some employers may not want to provide matching contributions on catch-up contributions,
the preamble to the final regulations provides that employers can achieve this goal by
specifying which contributions will be matched, rather than which contributions will not be
matched. For instance, if an employer-provided limit on elective deferrals is 10 percent of
compensation for each payroll period, the plan can specify that matching contributions will
be made based on elective deferrals that do not exceed 10 percent of compensation for
that payroll period (not exceeding a statutory limit), and that matching contributions on



elective deferrals in excess of the ADP limit will be forfeited. Participants in Multiple Plans.
The final regulations provide guidance on the coordination of employer-provided limits and
ADP limits on a controlled-group basis, in light of JCWAA'’s technical corrections providing
that all applicable employer plans of an employer are treated as one plan for purposes of
determining the amount of catch-up contributions. Specifically, the regulations allow a plan
to permit an eligible participant to defer an amount in addition to the amount allowed under
the employer-provided limit, without regard to whether the employee has already utilized
his or her catch-up opportunity under another plan of the same employer. To the extent
that elective deferrals under another plan maintained by the employer have already been
treated as catch-up contributions during the taxable year, the elective deferrals under the
plan may be treated as catch-up contributions only up to the amount remaining under the
catch-up limit for that year. Any other elective deferrals that exceed the employer-provided
limit may not be treated as catch-up contributions and must satisfy the otherwise
applicable nondiscrimination rules (including the “benefits, rights and features” test of
section 1.401(a)(4)-4 of the Treasury regulations). Additionally, contributions in excess of
the employer-provided limit are taken into account under the ADP test to the extent they
are not catch-up contributions. 9 Under both the proposed and final regulations, the
alternative method provides that if the plan limits elective deferrals for separate portions of
the plan year (e.g., on a payroll-by-payroll basis), then, solely for purposes of determining
the amount that is in excess of an employer-provided limit, the plan is permitted to provide
that the applicable limit for the plan year is the product of the employee’s plan year
compensation and the time-weighted average of the deferral percentage limits, rather than
determining the employer-provided limit as the sum of the limits for the separate portions
of the year. For example, where highly compensated employees are limited to 8 percent of
compensation during the first half of the plan year and 10 percent of compensation for the
second half, the plan is permitted to provide that the applicable limit for such an employee
is 9 percent of the employee’s plan year compensation. 4 The final regulations also retain
the allocation rules in the proposed regulations. Thus, where a participant is eligible under
more than one applicable employer plan maintained by the same employer, the specific
plan under which amounts in excess of an applicable limit are treated as catch-up
contributions is permitted to be determined in any manner that is not inconsistent with the
manner in which the amounts were actually deferred under the plans. Excludability of
Catch-up Contributions. The final regulations contain new section 1.402(g)-2, which reflects
JCWAA’s amendment to Code section 402(g) that increased the elective deferral limit for a
catch-up eligible participant by the amount of allowable catch-up contributions for the
taxable year. The preamble explains that this rule is not affected by whether a plan treats a
participant’s elective deferrals as catch-up contributions. Accordingly, a catch-up eligible
participant who participates in plans of two or more employers is permitted to exclude from
income elective deferrals that exceed the section 402(g) limit, even though neither plan
treats those deferrals as catch-up contributions. Furthermore, a participant’s treatment of
elective deferrals as catch-up contributions does not affect either employer’s plan.
Applicability Date. The final regulations apply to contributions in taxable years beginning on
or after January 1, 2004. Thomas T. Kim Associate Counsel Note: Not all recipients receive
the attachment. To obtain a copy of the attachment, please visit our members website
(http://members.ici.org) and search for memo 16290, or call the ICI Library at (202)
326-8304 and request the attachment for memo 16290. Attachment (in .pdf format)
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