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IRS PRIVATE LETTER RULING CLARIFIES
IRA BENEFICIARY DESIGNATION RULES
1 The IRA owner had elected to receive payments over the joint life expectancy of herself
and the first IRA beneficiary and to recalculate her life expectancy annually, as provided
under the relevant IRS regulations, including Section 1.401(a)(9)-1, Q&A E-8(b) of the
proposed regulations. [11251] September 16, 1999 TO: PENSION OPERATIONS ADVISORY
COMMITTEE No. 42-99 PENSION MEMBERS No. 33-99 AD HOC COMMITTEE ON IRA
BENEFICIARY DESIGNATION RE: IRS PRIVATE LETTER RULING CLARIFIES IRA BENEFICIARY
DESIGNATION RULES
______________________________________________________________________________ The Internal
Revenue Service recently released a private letter ruling that clarifies the application of the
required minimum distribution rules where an IRA beneficiary (herein the “first IRA
beneficiary”) names his own contingent beneficiary (herein the “contingent beneficiary”) to
receive distributions from the IRA after his death. Analyzing the specific facts presented in
the private letter ruling, the Service concluded that the first IRA beneficiary may name a
contingent beneficiary, who would be required to take payments in accordance with the
required minimum distribution schedule established at the time benefits commenced, in
accordance with Section 401(a)(9) of the Internal Revenue Code. In PLR 199936052, which
is dated June 16, 1999, the Service addressed the following facts: An IRA owner died at age
71. The IRA owner named her only child (the first IRA beneficiary) and elected to receive
required minimum distributions from the IRA over the joint life expectancy of herself and
the child. The IRA owner received minimum distributions for the year in which she attained
age 70 ½ and for the following year, during which she died. The first IRA beneficiary will
take distributions over his remaining life expectancy.1 The first IRA beneficiary sought
clarification from the Service of the applicability of the required minimum distribution rules
if he named a contingent beneficiary to receive the remaining balance in the IRA, if any, on
his death and further sought a determination as to the applicability of federal estate tax
rules. The Service ruled that although the first IRA beneficiary could name a contingent
beneficiary to receive payments from the IRA after his death, the naming of that contingent
beneficiary would not change the required minimum distribution schedule that was
determined when benefits commenced. The Service stated that required minimum
distributions must continue to be withdrawn at least as rapidly as under the method of
distribution being used by the IRA owner. Code Section 401(a)(9)(B). The first IRA
beneficiary, or after his death, the contingent beneficiary, would retain the right to
accelerate distribution and withdraw assets from the IRA more rapidly than the required
minimum distribution rules would require. The original IRA owner had named the first IRA
beneficiary as her “designated beneficiary,” and “[o]nce distributions have begun, the
designated beneficiary’s life expectancy is fixed and, in general, once the IRA owner dies,
the designated beneficiary may not be changed.” Thus, “when the designated beneficiary’s



life expectancy is fixed at the time benefits commence such life expectancy is used after
the designated beneficiary dies.” See Section 1.401(a)(9)-1, Q&A E-8 of the proposed
regulations. The first IRA beneficiary also asked the Service to clarify whether the IRA would
be included in his estate upon his death for federal estate tax purposes in the event he dies
before the IRA is exhausted, and if so, whether the IRA would be subject to a marital
deduction should his spouse be named as contingent beneficiary. The Service ruled that at
his death, the IRA is includible in the first IRA beneficiary’s gross estate under Code Section
2041, because he possesses a general power of appointment over the IRA property. With
respect to the marital deduction, Code Section 2056(b)(5) and Section 20.2056(b)- 5(f)(6) of
the regulations provide, in part, that if a trust may be terminated during the life of the
surviving spouse under her exercise of a power of appointment or by the distribution of the
corpus of the trust to her, the interest passing in trust satisfies the condition that the
spouse must be entitled to all the income in the property. If the first IRA beneficiary
designates his spouse as sole beneficiary of the IRA in the event that he dies before the
entire remaining balance in the IRA has been distributed to him, the spouse would have the
right to accelerate distributions to herself up to the entire amount of the IRA balance. Thus,
the IRA interest passing to the spouse would satisfy the requirements of Code Section
2056(b)(5) and Section 20.2056(b)- 5(f)(6) of the regulations and be eligible for the federal
estate tax marital deduction. Russell G. Galer Senior Counsel Attachment Note: Not all
recipients receive the attachment. To obtain a copy of the attachment referred to in this
Memo, please call the ICI Library at (202) 326-8304, and ask for attachment number 11251.
ICI Members may retrieve this Memo and its attachment from ICINet
(http://members.ici.org).
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