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SEC STAFF ISSUES RELIEF UNDER
SECTION 16 OF THE EXCHANGE ACTTO A
CONTROLLING PERSON OF INVESTMENT
ADVISORY ENTITIES

September 6, 1991 TO: SEC RULES MEMBERS NO. 45-91 CLOSED-END FUND MEMBERS NO.
38-91 INVESTMENT ADVISER ASSOCIATE MEMBERS NO. 37-91 SECTION 16 TASK FORCE RE:
SEC STAFF ISSUES RELIEF UNDER SECTION 16 OF THE EXCHANGE ACT TO A CONTROLLING
PERSON OF INVESTMENT ADVISORY ENTITIES

The SEC staff issued the attached
no-action letter providing relief from the filing requirements under Section 16 of the
Securities Exchange Act to an individual who is a controlling shareholder of a holding
company, which has two investment management and advisory subsidiaries. One of the
subsidiaries serves as investment manager to a group of registered investment companies
and the other subsidiary serves as investment manager and, in some cases, trustee for
employee benefit account assets. By virtue of the individual's control of the subsidiaries, he
may be deemed to have beneficial ownership of the securities beneficially owned by the
subsidiaries. Thus, unless the individual is eligible for an exemption from the filing
requirements under Rule 16a-1, he must file ownership reports for every company in which
the funds or accounts managed by the subsidiaries own more than 10% of an issuer's
outstanding equity securities. Under Rule 16a-1, entities entitled to file on Schedule 13G
pursuant to Rule 13d-1 are not deemed, for purposes of Section 16, beneficial owners of
securities held for the benefit of third parties or in customer or fiduciary accounts. Rule
13d-1 provides that a parent holding company may report beneficial ownership on Form
13G "provided the aggregate amount held directly by the parent, and directly and indirectly
by its subsidiaries [not eligible to report on Schedule 13G], does not exceed one percent of
the securities of the subject class." The SEC staff has taken the position that where the
controlling person is an individual rather than a parent holding company, the individual, if
otherwise eligible, may report beneficial ownership on Schedule 13G where the individual
and the other controlled non-13G eligible holders own less than one percent, in the
aggregate, of a company's outstanding equity securities. While the staff has given no-
action advice relating to individual controlling shareholders for purposes of Section 13(d)
and Schedule 13G, no such comparable advice exists under the filing requirements of
Section 16 and the rules thereunder. The staff confirmed that where a controlling
shareholder is an individual rather than a holding company, the individual is not required to
file reports under Section 16(a) of the Exchange Act if (1) the individual is properly filing on
Schedule 13G pursuant to the staff's position with respect to individual controlling




shareholders and (2) the securities held by the persons listed in Rule 16a-1 (i.e., those
entities eligible to report on Schedule 13G) are held for the benefit of third parties or in
customer or fiduciary accounts. In May, the staff declined to confirm that a controlling
shareholder who is an individual is not deemed a beneficial owner for purposes of Section
16. (See Memorandum to SEC Rules Members No. 29-91, Closed-End Fund Members No.
20-91, Investment Adviser Associate Members No. 18-91, Section 16 Task Force, dated May
13, 1991.) The staff distinguished the earlier letter on the basis that the incoming letter to
the staff stated that the individual was permitted to file on Schedule 13G but did not
indicate that the individual was properly filing on Schedule 13G, which was represented
with respect to the individual in the subsequent letter. Amy B.R. Lancellotta Assistant
General Counsel Attachment
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