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IRS ISSUES FINAL REGULATIONS ON
TRANSFER OF PENSION ASSETS TO
HEALTH ACCOUNTS

[13672] June 22, 2001 TO: PENSION COMMITTEE No. 39-01 RE: IRS ISSUES FINAL
REGULATIONS ON TRANSFER OF PENSION ASSETS TO HEALTH ACCOUNTS The Internal
Revenue Service recently issued final regulations permitting the transfer of excess assets of
a defined benefit plan to a retiree health account. These regulations provide that the
minimum cost requirement of section 420(c)(3) of the Code is not met if an employer
significantly reduces retiree health coverage during the cost maintenance period. Whether
an employer has significantly reduced retiree health coverage is determined by looking at
the number of individuals (retirees, their spouses and dependents) who lose coverage
during the cost maintenance period as a result of employer actions, measured on both an
annual and on a cumulative basis. Section 420 permits employers to transfer excess
defined benefit plan assets to fund retiree health benefits without incurring tax or penalties.
Such qualified transfers are conditioned on the employer maintaining employer-provided
retiree health expenditures at a minimum dollar level for a five-year cost maintenance
period. The final regulations provide the standards for when an employer has significantly
reduced retiree health coverage during the maintenance period. According to the
regulations, an employer does not satisfy the minimum cost requirement if the percentage
decrease in the number of individuals provided with applicable health benefits that is
attributable to employer action exceeds 10% in any year, or exceeds 20% during the five-
year period. The final regulations, similar to the proposed regulations, provide that
“employer action” includes not only plan amendments but also situations in which other
employer actions, such as the sale of all or part of the employer’s business, operate in
conjunction with the existing plan terms to have the indirect effect of ending an individual’s
coverage. The final regulations, however, include a special rule that allows the employer to
treat retiree health coverage as not having ended for individuals whose coverage is
provided by a buyer of the business. If the buyer discontinues these benefits, the employer
must treat those individuals as having lost coverage because of employer action. The final
regulations also clarify that the rule for sales applies to other transfers of a business. The
regulations are effective June 19, 2001 and are applicable to transfers of excess pension
assets occurring on or after December 18, 1999. The final regulations do, however, take
2into account any reinstatement of coverage that occurs during the portion of the cost
maintenance period that precedes the first day of the first tax year beginning after 2001. A
copy of the final regulations is attached. Kathryn A. Ricard Associate Counsel Attachment
Attachment (in .pdf format)
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