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MEMBERS No. 1-02 RE: IRS ISSUES NEW TEMPORARY AND PROPOSED REGULATIONS
REGARDING CERTAIN ASSET TRANSFERS TO REGULATED INVESTMENT COMPANIES The
Internal Revenue Service (“IRS”) has issued the attached temporary and proposed
regulations under section 337(d) of the Internal Revenue Code relating to the proper tax
treatment of C corporation assets that become assets of a regulated investment company
(“RIC”) or a real estate investment trust (“REIT”) either by (1) the qualification of the C
corporation as a RIC or REIT or (2) the transfer of assets of a C corporation to a RIC or REIT
in a carryover basis transaction (a “conversion transaction”). The new regulations
implement guidance issued by the IRS in 1988 (IRS Notices 88-19 and 88-96) and prevent
the avoidance of corporate-level tax on net built-in gain resulting from conversion
transactions.1 The new regulations are intended to replace the temporary and proposed
regulations issued by the IRS under section 337(d) on February 7, 2000 (the “2000
regulations”).2 As requested by the Institute,3 the following clarifications and changes from
the 2000 regulations are incorporated in Treas. Reg. 1.337(d)-6T, which applies to
conversion transactions occurring on or after June 10, 1987 and before January 2, 2002,4
and in Treas. Reg. 1.337(d)-7T, which applies to conversion transactions occurring after
January 1, 2002: Clarification of Failed RIC Exception – Consistent with Notice 88-96, the
2000 regulations provided an exception to the general recognition rule for any C
corporation that (1) immediately prior to qualifying to be taxed as a RIC was subject to tax
as a C corporation for a 1 See Institute Memoranda to Tax Members No. 9-88, dated
February 12, 1988 and Tax Members No. 47-88, dated August 15, 1988. 2 See Institute
Memorandum to Accounting/Treasurers Committee No. 8-00 and Tax Members No. 7-00,
dated February 24, 2000. 3 See Institute Memoranda to Accounting/Treasurers Members
No. 12-00 and Tax Members No. 18-00, dated June 1, 2000 and Accounting/Treasurers
Committee No. 18-00 and Tax Members No. 15-00, dated April 26, 2000. 4 Taxpayers may
continue to rely on the 2000 regulations for conversion transactions occurring during this
period, although certain rules in Treas. Reg. 1.337(d)-6T must be applied to built-in gain
recognized in tax years beginning after January 1, 2002. 2 period not exceeding one
taxable year and (2) immediately prior to being subject to tax as a C corporation was
subject to tax as a RIC for a period of at least one taxable year. The language used to
implement this exception in the 2000 regulations was ambiguous and could have been



interpreted to treat assets acquired by the RIC before the single year of failure as ineligible
for the exception. The new regulations eliminate this ambiguity by clarifying that only
property acquired during the failure period in a carryover basis transaction is ineligible for
the exception. The new regulations also expand the exception to cover REITs and extend
the maximum period for loss of RIC or REIT status from one taxable year to two taxable
years. Coordination with Subchapter M Rules5 – The 2000 regulations provided that the
built- in gain of a RIC or REIT electing section 1374 treatment and the corporate-level tax
imposed on such gain are subject to “rules similar to the rules relating to net income from
foreclosure property [(“NIFP”)] of REITs.” However, the NIFP rules overlap and are
inconsistent with the 1374 rules. As recommended by the Institute, the new regulations
state directly the additional rules that are needed to coordinate the rules of section 1374
with subchapter M, in lieu of referring to the NIFP rules. The new regulations permit RICs
and REITs to use loss carryforwards and credits and credit carryforwards of the C
corporation to reduce net recognized built-in gain and the tax thereon to the extent allowed
under section 1374.6 In addition, the new regulations generally preserve the character of
recognized built-in gains and losses that have been taxed in accordance with the new
regulations.7 The new regulations also provide that an entity-level tax imposed on net
recognized built-in gain is treated as a loss that reduces the RIC’s or REIT’s taxable income
and earnings and profits8 and is attributable to the portion of the RIC’s taxable year
occurring after October 31. Finally, the new regulations clarify that earnings and profits
attributable to built-in gain recognized by a RIC or REIT are subchapter M earnings and
profits.9 Election of Section 1374 Treatment10 – The 2000 regulations provided that a RIC
or REIT makes a section 1374 election by attaching a statement to its Federal income tax
return for the first taxable year in which the assets of a C corporation became assets of the
RIC or REIT. The 2000 regulations also provided for an “interim period” election where the
first taxable year in which the assets of a C corporation became the assets of a RIC or REIT
ended after June 10, 1987 and before March 8, 2000. In this case, the 2000 regulations
required a RIC or REIT to elect 5 The new regulations provide that a RIC or REIT generally
will be subject to tax on net built-in gain under the rules of section 1374 as if the RIC or
REIT were an S corporation. 6 A RIC or REIT must use loss carryforwards to reduce net
recognized built-in gain for a taxable year to the greatest extent possible before such
losses can be used to reduce investment company taxable income under section 852(b) or
real estate investment trust taxable income under section 857(b) for that taxable year. A
similar ordering rule applies to credits and credit carryforwards used to reduce the tax on
net recognized built-in gain for a taxable year. 7 For example, recognized built-in gain
would retain its character for purposes of computing a RIC’s net capital gain that can be
distributed to shareholders as a capital gain dividend. 8 The character of the loss
attributable to the tax on net recognized built-in gain is determined by allocating the tax
proportionately among the items of recognized built-in gain. 9 As explained by the Institute,
this clarification was necessary because a RIC or REIT cannot qualify as such under
subchapter M if it retains any subchapter C earnings and profits. See Treas. Reg.
1.337(d)-6T(c)(5) (example). 10 Like the 2000 regulations, Treas. Reg. 1.337(d)-6T provides
that deemed sale treatment applies to conversion transactions, unless the transferee RIC or
REIT elects to be subject to the rules of section 1374. 3 section 1374 treatment with its first
Federal income tax return filed after March 8, 2000. As requested by the Institute, the new
regulations do not require a RIC or REIT to make a second section 1374 election if the RIC
or REIT can demonstrate that it previously has informed the IRS of its intent to make a
section 1374 election. The new regulations also permit a RIC or REIT that converted from a
C corporation or acquired property with a carryover basis from a C corporation before
January 2, 2002 to make a section 1374 election with any Federal income tax return filed by
the RIC or REIT on or before March 15, 2003, provided that that the RIC or REIT has



reported consistently with such election for all periods. Finally, the new regulations provide
that a RIC or REIT can elect section 1374 treatment for one conversion transaction and not
for another conversion transaction in which it participates. Clarification of Deemed Sale
Treatment – The 2000 regulations provided that, unless a section 1374 election is made, a
C corporation engaging in a conversion transaction is “treated for all purposes, including
recognition of net built-in gain, as if it had sold all of its assets at their respective fair
market values on the deemed liquidation date . . . and immediately liquidated.” The new
regulations eliminate the “deemed liquidation” construct and clarify that a C corporation is
treated as having sold only that property actually transferred to the RIC or REIT. The new
regulations also clarify that a shareholder-level tax is not imposed as a result of the
conversion transaction. Pursuant to Treas. Reg. 1.337(d)-7T, the following additional
clarifications and changes apply to conversion transactions occurring after January 1, 2002:
Reversal of Default Rule under Section 1374 – Under Treas. Reg. 1.337(d)-7T(a), section
1374 treatment applies unless the C corporation elects deemed sale treatment. This
reverses the “default” rule that applies under the 2000 regulations and Treas. Reg.
1.337(d)-6T. Anti-Stuffing Rule – Treas. Reg. 1.337(d)-7T(c)(4) contains an “anti-stuffing”
rule to discourage taxpayers electing deemed sale treatment from attempting to decrease
net gains by “stuffing” loss property into a C corporation prior to a conversion transaction.
Partnership Transactions – Treas. Reg. 1.337(d)-7T(e) adopts an “aggregate” approach to
partnership taxation. As a result, transfers of property by a partnership to a RIC or REIT are
subject to the new regulations to the extent of any C corporation partner’s proportionate
share of the transferred property. ACTION REQUESTED: Comments on the new regulations
are due to the Internal Revenue Service by April 2, 2002. Please contact the undersigned
(dflores@ici.org or 202/371-5436) with your comments, if any, on the new regulations.
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