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In the attached no-action letter,
the Division of Investment Management reiterated its position that registered investment
advisers are subject to the requirements under Rule 206(4)-3 (which regulates cash referral
fees paid to solicitors) (Dechert Price & Rhoads, pub. avail. Dec. 4, 1990). The staff was
asked to reconsider an earlier letter in which it declined to take a no-action position if an
adviser to mutual funds paid certain third-party advisers referral fees without disclosing the
compensation arrangement in a separate written document as required by Rule 206(4)-3
(see Stein, Roe & Farnham Inc., pub. avail. June 29, 1990). In its response, the staff clarified
that it did not intend to state in the earlier letter that Rule 206(4)-3 applies to such an
arrangement (i.e., an investment adviser paying cash solicitation fees to third-party
advisers to solicit persons to become shareholders of an investment company advised by
the initial adviser). The staff only stated that it could not grant the requested no-action
relief because the proposed transactions involved significant conflicts of interests and not
all of the participants in the proposed transactions would comply with the separate
disclosure document requirement of the Rule. The staff noted that while the Rule might not
appear to apply to such arrangement, the arrangement nevertheless raised similar
concerns under Section 206 since the third-party adviser would be indirectly soliciting
clients on behalf of the adviser to the funds. The staff stated that its refusal to grant no-
action relief from Section 206 under those circumstances should not be interpreted to mean
that any arrangement whereby distribution fees, trail fees, or any other sales charges are
paid would subject the participants to the requirements of Rule 206(4)-3. In addition, the
staff stated that an investment adviser acting as a solicitor would not meet the requirement
to provide a separate disclosure document under the Rule if it only provided its clients with
its own advisory brochure, even if that brochure included disclosure regarding the
solicitation agreement. Finally, the staff disagreed with the argument in the incoming letter
that Rule 206(4)-3 was not intended to apply to registered investment advisers and that
application of the rule is unnecessary and redundant. Amy B.R. Lancellotta Assistant
General Counsel Attachment
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