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21-94 RE: JUNE 21 MEETING TO DISCUSS IRS RULING ON REGULATED INVESTMENT
COMPANY INVESTMENTS IN PARTNERSHIPS
__________________________________________________________ As we previously informed you,
the IRS recently issued Revenue Ruling 94-40 clarifying the application of the excise tax
minimum distribution rules of Internal Revenue Code section 4982 to a regulated
investment company ("RIC") holding an interest in a partnership. (See Institute Memoranda
to Accounting/Treasurers Members No. 15-94, Closed-End Fund Committee No. 14-94 and
Tax Members No. 25-94, dated June 10, 1994). The ruling states that a RIC partner in a
partnership must determine its required distribution under section 4982 by taking into
account its share of partnership gain or loss as if the RIC had owned directly its share of the
partnership's assets. The ruling applies to all RIC partnership investments. The ruling raises
substantial concerns regarding the ability of RICs holding partnership investments to make
distributions that satisfy the section 4982 requirements. The ruling states that, for purposes
of section 4982, a RIC is to recognize income earned by the partnership at the time the RIC
would have recognized the income had it owned its share of the partnership's assets
directly. For purposes of determining a RIC's earnings and profits, however, the RIC
recognizes its share of the partnership's income on the last day of the partnership's taxable
year. Therefore, the RIC could have income for purposes of the required minimum
distribution rule, but not have earnings and profits to support the required distribution. In
addition, the ruling raises substantial issues concerning the application of special tax
accounting rules and tax elections to assets held by such partnerships. For example, under
the special RIC tax accounting rule of section 852(b)(9), it appears that a RIC partner would
recognize dividend income on stock held by the partnership on the date the stock goes ex-
dividend, even though the partnership would not recognize the dividend income until the
payment date. Similarly, the partnership and the RIC may have different elections
concerning the amortization of bond premium, the treatment of section 1256 contracts or
the treatment of foreign currency gains and losses under section 988. Such differences
could result in mismatches between the timing and amount of income recognized by the
partnership and the RIC for purposes of section 4982. The IRS has asked for comments
concerning possible exceptions to the application of the ruling. The Institute has scheduled
a meeting on June 21, 1994 to discuss the ruling and develop industry comments. If
possible, persons attending the meeting should be prepared to provide specific information



concerning the nature and size of current RIC partnership investments, including both
information regarding 1) the percentage of each RIC's assets invested in a single
partnership and in all its partnership holdings; and 2) the percentage of each partnership
held by a single RIC. In addition, attendees should be prepared to consider how application
of tax accounting rules and elections, particularly elections or treatment that differ between
the partnership and a RIC partner, would affect a RIC's minimum distribution requirement
under section 4982 and its ability to make qualifying distributions. The meeting will be held
on Tuesday, June 21, 1994 at 10:00 a.m. in the 12th Floor Conference Room at the
Institute's office at 1401 H Street, N.W., Washington, D.C. Lunch will be served following the
meeting. Please indicate on the attached form if you plan to attend. Peter Cinquegrani
Assistant Counel - Tax Attachment Please fax this portion to Michelle Nasuti, Investment
Company Institute, 202-326-5841. Meeting to Discuss Ruling Concerning RIC Partnership
Investments 10:00 a.m., Tuesday, June 21, 1994 Investment Company Institute I (We) plan
to attend the Meeting ATTENDEE(S) COMPANY NAME
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