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[16924] December 30, 2003 TO: TAX MEMBERS No. 68-03 ACCOUNTING/TREASURERS
MEMBERS No. 63-03 ADVISER DISTRIBUTOR TAX ISSUES TASK FORCE No. 19-03 RE: FINAL
REGULATIONS REGARDING CAPITALIZATION OF INTANGIBLE ASSETS We are pleased to
inform you that the Treasury Department and the Internal Revenue Service have finalized
regulations1 under Internal Revenue Code section 263 regarding the deductibility or
capitalization of amounts paid to acquire or create intangible assets. These regulations
reflect numerous Institute suggestions,2 discussed below, to regulations proposed in
2002.3 In general, these regulations are effective as of the date of filing with the Federal
Register, which is expected to occur by December 31, 2003. The final regulations include
several significant, broad changes that resolve technical issues raised by the Institute. The
final regulations eliminate the need to capitalize amounts paid to “enhance” intangible
assets acquired or created by the taxpayer and also eliminate the broad potential
ambiguity identified by the Institute in the proposed regulations. Moreover, the preamble to
the regulations states that if an amount paid to acquire or create an intangible asset is not
required to be capitalized under the final regulations or by another provision of the Code or
regulations thereunder, or in subsequent published guidance, the IRS will not argue that the
clear reflection of income requirement of Code section 446(b) and the regulations
thereunder necessitates capitalization. It should also be noted that the final regulations
include a new section of the regulations, Treas. Reg. 1.263(a)-5, which includes provisions
(formerly included within 1.263(a)-4) related to amounts paid to facilitate an acquisition of
a trade or business, a change in the capital structure of a business entity, and certain other
transactions. 1 The final regulations are available at
http://www.treas.gov/press/releases/reports/regs.pdf. 2 See, Institute Memoranda to
Accounting/Treasurers Members No. 16-03, Adviser Distributor Tax Issues Task Force No.
6-03, and Tax Members No. 18-03, dated March 19, 2003 [ No. 15761]; and to
Accounting/Treasurers Members No. 37-03, Adviser Distributor Tax Issues Task Force No.
18-03, and Tax Members No. 47-03, dated September 2, 2003 [No. 16480]. 3 See, Institute
Memorandum to Accounting/Treasurers Members No. 53-02 and Tax Members No. 53-02,
dated December 19, 2002 [No. 15475]. 2 Expansion of Simplifying Assumption for
Employee Costs to Include Certain Director Fees and Contract Employee Expenses The final
regulations retain the simplifying assumptions generally permitting deductions for
employee compensation, overhead and de minimis costs. As requested by the Institute, the
simplifying convention for employee expenses has been expanded to include as an
employee expense a director’s annual compensation.4 The final regulations also expand
employee compensation treatment to payments to contract employees who perform
“secretarial, clerical, or similar administrative support services” (excluding services related
to the “preparation and distribution of proxy solicitations and other documents seeking



shareholder approval” for certain transactions). In addition, for corporations filing a
consolidated return, payments by one corporation to another for services performed by an
employee of the second corporation at a time when both corporations are members of the
affiliated group are treated as employee compensation. Distributor Commissions As urged
by the Institute, the final regulations clarify that commissions paid by a distributor to a
broker pursuant to a distribution agreement covered by Rule 12b-1 are not required to be
capitalized. See Treas. Reg. 1.263(a)-(4)(l), Example 11. In this example, neither the
distributor’s cost of creating the distribution agreement nor the cost to the distributor of the
broker commissions for the sale of regulated investment company (“RIC”) shares must be
capitalized. Fund Start-Up Expenses Under the final regulations, a taxpayer must capitalize
amounts incurred “in the process of investigating or otherwise pursuing” the acquisition or
creation of an intangible. An agreement providing the taxpayer with the right to provide
services is generally considered an intangible asset under the regulations, which would
require capitalization of costs attributable to pursuing an advisory contract with a new fund
(unless the costs were deductible under another provision of the regulations, such as the
simplifying convention for employee compensation). However, the final regulations state
that a contract will not be considered to be an agreement to provide services for purposes
for the regulations if the other party has the right to terminate the agreement within the
period prescribed by Treas. Reg. 1.263(a)-4(f)(1) (the “12- month rule”), and there is no
economic compulsion against terminating the agreement within that period. Moreover, the
final regulations also provide that amounts paid to facilitate the creation or renewal of an
agreement with another that produces benefits for the taxpayer are not required to be
capitalized as amounts that facilitate the creation of a separate and distinct intangible
asset. Thus, if an advisory contract allowed a fund to terminate the contract at will with 60
days notice, then it appears no start-up expenses would be required to be capitalized. This
4 Amounts paid to a director for attendance at a special meeting of the board of directors
(or a committee thereof) is not considered employee compensation for purposes of the
simplifying convention, but may still be deductible depending on the circumstances. 3
result is reflected in the distributor commission example, discussed above, where the
regulations note that distributor contracts are rarely terminated, but there is no economic
compulsion to continue the agreement, and therefore the fact that the distributor contract
can be terminated on 60 days notice means that the distributor need not capitalize the
costs associated with creating the distribution agreement. Open-End RIC Stock Issuance
and Redemption Costs The final regulations, like the proposed regulations, expressly
provide that open-end RICs may deduct stock issuance costs (other than those related to
the initial stock offering). Also, as requested by the Institute, the final regulations confirm
that stock redemption costs paid by an open-end RIC are deductible. Defense of Business
Reputation -- “Fund Bailouts” The final regulations retain an example from the proposed
regulations with respect to “fund bailout” payments made by an investment adviser in
defense of its business reputation. Example 6 of Treas. Reg. 1.263(a)-4(l) provides that
when an investment adviser contributes cash to a money market fund to prevent the fund’s
net asset value from sinking below $1.00 per share, the contribution may be deducted
because it does not create an intangible asset. The example states that the benefit derived
by this payment to protect business reputation is not an intangible asset for which
capitalization is required. Payments that Enhance Intangible Assets As noted above, the
final regulations do not require taxpayers to capitalize amounts paid to “enhance”
intangible assets that are acquired or created by the taxpayer. However, taxpayers are
required to capitalize amounts paid to enhance a separate and distinct intangible asset and
amounts paid to enhance a future benefit identified by the Service in published guidance.
However, in considering the potential impact of the “separate and distinct asset” test on
fund complexes, it should be noted that the final regulations contain a new provision



explicitly stating that “[a]mounts paid in performing services under an agreement are
treated as amounts that do not create a separate and distinct intangible asset . . .
regardless of whether the amounts results in the creation of an income stream under the
agreement.” Treas. Reg. 1.263(a)-4(b)(3)(iii). Payments with Respect to an Ongoing
Business Relationship As requested by the Institute, the final regulations clarify the
treatment of amounts paid in expectation of an ongoing business relationship. The final
regulations provide that a payment is not considered an amount paid to create, originate,
enter into, renew or renegotiate an agreement with another party “if the payment is made
with the mere hope or expectation of developing or maintaining a business relationship
with that party and [the payment] is not contingent on the origination, renewal or
renegotiation of an agreement with that party.” Change in Accounting Method Special rules
also are provided for those taxpayers seeking to change a method of accounting to comply
with the final regulations. For the taxpayer’s first taxable year ending on 4 or after the date
that the final regulations are filed with the Federal Register, the taxpayer is granted the
consent of the Commissioner to change its accounting method under the procedures that
apply for an automatic consent to change accounting method. Treas. Reg. 1.446-1(e)(3)(ii).
With the exception of a change to a pooling method (as authorized in the final regulations),
a change in accounting method adjustment under section 481(a) will be determined by
taking into account only amounts paid or incurred in taxable years ending on or after
January 24, 2002 (the date of the publication of the Advance Notice of Proposed
Rulemaking5 related to capitalization guidance). Catherine Barré David Orlin Associate
Counsel Assistant Counsel 5 See, Institute Memoranda to Tax Members No. 5-02 [No.
14400], dated January 25, 2002; and to Advisor Distributor Tax Issues Task Force [No.
14401], dated January 25, 2002.
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