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Last Friday, the Internal Revenue Service (IRS) released Revenue Ruling 2020-24 and
Revenue Procedure 2020-46.[1] In the Revenue Ruling, IRS provides guidance on the
income tax implications of payments from qualified plans to state unclaimed property
funds. In the Revenue Procedure, the IRS modifies its list of permissible reasons for a
taxpayer to self-certify eligibility for a waiver of the 60-day rollover requirement to include
a distribution made to a state unclaimed property fund.

Guidance on Withholding and Reporting

Generally, pursuant to the Revenue Ruling, an employer plan’s obligations regarding an
amount sent to an unclaimed property fund are the same as for distributions to a
participant, with respect to reporting and withholding on the amount paid.[2]

Under the facts presented, the participant has an accrued benefit with a value of $900,
which in 2020 the plan paid to a state unclaimed property fund (described as a fund under
which a claim for property may be made by an owner).[3] The participant has no
investment in the contract (i.e., basis) within the meaning of Internal Revenue Code § 72
and has never made a withholding election with respect to the plan. The plan does not
allow designated Roth contributions.

The Revenue Ruling provides that:

1. The payment of the participant’s accrued benefit from the plan is subject to federal
income tax withholding under § 3405.



2. The payment from the plan is subject to reporting under § 6047. The payor must
report the distribution in Box 1 of Form 1099-R and the federal income tax withheld in
Box 4.

The Revenue Ruling provides transition relief, specifying that a person will not be treated as
failing to comply with the withholding and reporting requirements described in this
Revenue Ruling with respect to payments made before the earlier of January 1, 2022, or the
date it becomes reasonably practicable for the person to comply with those requirements.

Waiver of the 60-Day Rollover Requirement

If a distribution from a qualified plan or IRA is paid directly to the plan participant or IRA
owner, and the amount is an “eligible rollover distribution,” the plan participant or IRA
owner may roll over the distribution by depositing the amount into another qualified plan or
IRA within 60 days. Generally, a taxpayer who missed the 60-day deadline must request a
private letter ruling in order to receive a waiver of the deadline.[4] In 2016, the IRS
released Revenue Procedure 2016-47, which described a new self-certification procedure
available for taxpayers seeking a waiver of the 60-day requirement for rollovers.[5]

Revenue Procedure 2016-47 included a list of permissible reasons for a taxpayer to self-
certify eligibility for a waiver of the 60-day rollover requirement. The new Revenue
Procedure modifies that list by adding a new permissible reason for missing the 60-day
deadline: a distribution was made to a state unclaimed property fund. An appendix to the
Revenue Procedure includes a model letter that may be used for self-certification, updated
to include this new permissible reason as an available option.

Shannon Salinas
Assistant General Counsel - Retirement Policy

endnotes

[1] Revenue Ruling 2020-24 is available at https://www.irs.gov/pub/irs-drop/rr-20-24.pdf.
Revenue Procedure 2020-46 is available at https://www.irs.gov/pub/irs-drop/rp-20-46.pdf.

[2] Note that the analysis and holding of this ruling is nearly identical to that of Revenue
Ruling 2019-19, which the IRS issued last year, regarding the tax implications of a plan
participant’s failure to cash a distribution check from a tax-qualified retirement plan. See ICI
Memorandum No. 31912, dated August 20, 2019, available at
https://www.ici.org/my_ici/memorandum/memo31912. The ruling also follows Revenue
Ruling 2018-17, which provided guidance on reporting and withholding obligations with
respect to amounts paid from an IRA to a state unclaimed property fund. See ICI
Memorandum No. 31494, dated November 20, 2018, available at
https://www.ici.org/my_ici/memorandum/memo31494.

[3] The ruling includes a footnote indicating that the ruling does not address whether the
payment to the state unclaimed property fund otherwise complies with applicable law. For
example, it does not address compliance with any search requirements applicable under
state law and does not address matters arising under Title | of ERISA. Note that in 2019 the
ERISA Advisory Council considered the implications under ERISA of permissive transfers of
uncashed checks from ERISA plans to state unclaimed property funds. See ICIl Memorandum


https://www.irs.gov/pub/irs-drop/rr-20-24.pdf
https://www.irs.gov/pub/irs-drop/rp-20-46.pdf
https://www.ici.org/my_ici/memorandum/memo31912
https://www.ici.org/my_ici/memorandum/memo31494

No. 32039, dated November 6, 2019, available at
https://www.ici.org/my_ici/memorandum/memo32039.

[4] The IRS may waive the 60-day rollover requirement “where the failure to waive such
requirement would be against equity or good conscience, including casualty, disaster, or
other events beyond the reasonable control of the individual subject to such requirement.”
See Internal Revenue Code sections 402(c)(3)(B) and 408(d)(3)(l).

[5] For a description of Revenue Procedure 2016-47, see ICI Memorandum No. 30166, dated
August 25, 2016, available at https://www.ici.org/my_ici/memorandum/memo30166. The
IRS cautions that a self-certification is not an actual waiver by the IRS of the 60-day rollover
requirement. However, a taxpayer may report the contribution as a valid rollover unless
later informed otherwise by the IRS. Further, a self-certification applies only for purposes of
a waiver of the 60-day requirement for a valid rollover; it does not apply for purposes of any
other requirement for a valid rollover.
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