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The Department of Labor released Advisory Opinion 2011-09A [1] which concludes that it is
a prohibited transaction (violating Internal Revenue Code Section 4975(c)(1)(B)) for an IRA
owner to enter into an indemnification agreement with a broker as a condition precedent
for an IRA to establish a futures trading account with the broker.    The requestor of the
advisory opinion had been issued a prior advisory opinion wherein the Department
expressed its view that it would be a prohibited transaction for an IRA owner to grant to a
brokerage firm a security interest in the assets of non-IRA accounts held by the broker as a
requirement for establishing an IRA with the broker. [2]

The requestor of the advisory opinion presented a situation where an IRA owner, prior to
opening a futures trading account with a broker, may be required to enter into an
indemnification agreement securing the broker against certain losses attributable to the
IRA’s account with the broker.  These potential losses would include, but are not limited to,
an investment related loss and/or tax the IRA may incur in connection with a futures
contract where the amount of the loss and/or tax exceeds the amount of assets held in the
IRA.    The requester sought an opinion as to whether Prohibited Transaction Exemption
(“PTE”) 80-26 provided relief from the Code’s prohibited transaction provisions under such
circumstances.

Code section 4975(c)(1)(B) prohibits the direct or indirect lending of money or other
extension of credit between a plan and a disqualified person. [3]    PTE 80-26 permits
parties in interest with respect to a plan to make certain loans and extensions of credit to
such plan.  For purposes of PTE 80-26, the term “plan” includes an IRA.   Relief is available
under PTE 80-26 if the proceeds of the loan or extension of credit are used only (1) for the
payment of ordinary operating expenses of the plan, (including the payment of benefits in



accordance with the terms of the plan and periodic premiums under an insurance or
annuity contract; or (2) for a purpose incidental to the operation of the plan.

Although PTE 80-26 does not define the terms “ordinary operating expenses” or “incidental
to the operation of the plan,” the Department concluded that an excess loss arising from a
futures contract entered into by an IRA is neither an “ordinary operating expense” of the
IRA [4] nor an expense “incidental to the operation of the plan for purposes of PTE 86-20.
[5]    Therefore, the Department concluded that relief under PTE 86-20 is not available with
respect to the circumstances described in the request.

 

Howard Bard
Associate Counsel - Pension Regulation

endnotes

 [1]  A copy of Advisory Opinion 2011-09A is available here:
http://www.dol.gov/ebsa/regs/aos/ao2011-09a.html

 [2]  See Memorandum to Pension Members No. 53-09, Bank Trust and Recordkeeper
Advisory Committee No. 51-09, Broker/Dealer Advisory Committee No. 62-09 [23944],
dated November 10, 2009. 

 [3]  The Department concluded that the IRA owner was a disqualified person because the
IRA was self-directed and thus the owner was a fiduciary within the meaning of Code
section 4975(e)(3).

 [4]  The Department stated that PTE 80-26 and the preamble to the original notice of
proposed exemption provided the following examples of “ordinary operating expenses”:
plan benefits, insurance premiums, or administration expenses.  The Department concluded
that these examples are consistent with the plain meaning of “operating expenses,” which
is: expenses incurred in the ordinary activities of an entity.

 [5]  The Department noted that PTE 80-26 and subsequent amendments thereto provided
examples of a plan’s use of proceeds for a purpose “incidental to the ordinary operation of
the plan” including bank overdrafts, the crediting of dividends or interest, plan liquidity
problems, and the transfer of a participant’s account balance from one account to another. 
The Department’s view is that these examples are consistent with the plain meaning of the
term “incidental”, which is “occurring as a minor accompaniment” or “liable to occur in
consequence of or in connection with something.”
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