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The Internal Revenue Service has announced (in Announcement 2010-9) that it is
developing a schedule, to be filed with the tax returns of corporations and other business
taxpayers with assets of more than $10 million, on which these taxpayers will disclose their
uncertain tax positions.  The positions for which the IRS proposes to require tax disclosure,
as discussed below, go beyond positions that must be disclosed under the existing
accounting standard of FASB Interpretation No. 48 (FIN 48). [1] 

 

Under FIN 48, a taxpayer must disclose certain details regarding a tax position unless the
taxpayer has a more-likely-than-not probability that the position will be sustained upon an
IRS examination based upon the position’s technical merits.  In making this determination,
the taxpayer may take into account those past administrative practices and precedents of
the taxing authority that are widely understood. [2]  

 

Under the IRS proposal, a taxpayer would be required to (1) provide a concise description of
each uncertain tax position for which the taxpayer is required by accounting standards to
record a reserve in its financial statements and (2) disclose the maximum amount of
potential federal tax liability attributable to each such position.   This liability amount would
be the entire amount of federal income tax that would be due “if the position were



disallowed in its entirety on audit.”  The taxpayer’s risk analysis of its likelihood of
prevailing on the merits would not be taken into account in determining this amount.

 

Importantly, taxpayers also would be required to disclose any position for which a tax
reserve has not been recorded because (1) the taxpayer expects to litigate the position or
(2) the taxpayer has determined that the IRS “has a general administrative practice not to
examine the position.”  Thus, the tax disclosures go beyond the disclosures required by FIN
48.

 

The announcement states that the IRS anticipates publishing a notice of proposed
rulemaking requiring disclosures on this schedule and is evaluating additional options for
penalties or sanctions for failures to make adequate disclosures.  The IRS also notes that,
except as described in the Announcement, the IRS intends to retain (subject to further
consideration) its existing policy of restraint for requesting tax accrual work papers during
its examinations.  

 

Finally, the announcement states that the IRS intends to publish the new schedule as
quickly as possible and invites public comments on the proposal by March 29, 2010.  One of
the questions on which comment is requested is “whether the scope of the Announcement
should be modified regarding the uncertain tax positions for which information is required
to be reported (e.g., positions for which no tax reserve has been established because the
taxpayer determined the Service has a general administrative practice not to examine the
position).”

 

The IRS intends to mandate that the new schedule be included with returns filed after the
schedule is released.

 

Keith Lawson
Senior Counsel - Tax Law
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endnotes

 [1]  See Institute Memorandum (20183) to Accounting/Treasurers Members No. 14-06, Tax
Members No. 24-06, and Adviser Distributor Tax Issues Task Force No. 8-06, dated July 14,
2006. 

 [2]  See Institute Memorandum (20728) to Board of Governors No. 35-06, Investment
Company Directors No. 32-06, Primary Contacts – Member Complex No. 24-06,
Accounting/Treasurers Members No. 32-06, Tax Members No. 50-06, and SEC Rules
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