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The Department of Labor released Advisory Opinion 2009-03A, [1] which concludes that it is
a prohibited transaction (violating Internal Revenue Code section 4975(c)(1)(B)) for an IRA
owner to grant to a brokerage firm a security interest in the assets of non-IRA accounts held
by the broker as a requirement for establishing an IRA with the broker.

The requestor of the advisory opinion had a non-IRA account with a broker and wished to
open an IRA with the broker. The account documents requested by the broker in
connection with opening the IRA included a provision requiring the IRA owner to pledge his
or her personal assets handled in accounts maintained by the broker, including non-IRA
accounts, to cover indebtedness that the IRA may incur.

Code section 4975(c)(1)(B) prohibits the direct or indirect lending of money or other
extension of credit between a plan and a disqualified person. [2] DOL concluded that this



granting of a security interest in the IRA owner’s personal accounts to cover indebtedness
of, or arising from, the IRA constitutes an extension of credit. DOL analogized this situation
to a loan to a plan being guaranteed by a disqualified person, which is specifically
mentioned in the legislative history of ERISA as a prohibited transaction.

Even though this was not specifically raised by the requestor, DOL stated that a prohibited
transaction could also occur if the IRA owner granted to the broker a security interest in the
IRA’s assets to cover the indebtedness of the IRA owner. DOL reasoned that this would
constitute the transfer or using of the IRA’s assets for the benefit of the IRA owner, in
violation of Code section 4975(c)(1)(D), and the dealing with the IRA’s assets by a
disqualified person in his own interest or for his own account, in violation of Code section
4975(c)(1)(E).

Michael L. Hadley
Associate Counsel

endnotes

[1] A copy of Advisory Opinion 2009-03A is available here:
http://www.dol.gov/ebsa/regs/aos/ao2009-03a.html.

[2] DOL concluded that the IRA owner was a disqualified person because the IRA was self-
directed, and thus the owner was a fiduciary within the meaning of Code section
4975(e)(3).
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