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The Securities and Exchange Commission has published for comment two proposed rule
changes filed by FINRA to amend NASD and NYSE rules that address research analyst
conflicts of interest. The first proposal would amend current rules regarding a member’s
disclosure and supervisory review obligations when distributing third-party research. [1]
The second proposal would amend an exemption for certain research analysts employed by
a member’s foreign affiliate who contributes to the preparation of a member’s research
report. [2] The most significant aspects of the proposals are summarized below.

Third Party Research

In 2002, the SEC approved new NASD Rule 2711 and amendments to NYSE Rules 351 and
472 to implement basic reforms to separate research from investment banking and to
provide more extensive disclosure of conflicts of interest in research reports and public
appearances. The first proposal would amend NASD Rule 2711 and NYSE Rule 472 to
modify a member’s disclosure and supervisory review obligations when distributing or
making available a research report produced by a third party. Specifically, the proposal
would define a “third-party research report” as a research report produced by a person or
entity other than a member. The proposal would further create a subcategory of
“independent third-party research” [3] and eliminate the current content review
requirement when a member distributes or makes available such research, either upon
request, through a member-maintained website, or in connection with a solicitation (as
described in the proposed rule). The proposal also would amend the existing rules to allow



a member to direct a customer to a web address for the requisite disclosures when a third-
party research report does not meet the proposed definition of “independent third-party
research.”

Foreign Affiliate Exemption

The second proposal would amend an exemption to NASD Rule 1050 and NYSE Rule
Interpretation 344/02, limiting the application of the research analyst qualifications
requirements, to apply to research analysts residing anywhere outside of the United
States. In particular, certain of the qualifications requirements for research analysts would
not apply to an associated person who (1) is an employee of a non-member foreign affiliate
of a member, (2) resides outside of the U.S. and (3) contributes, partially or entirely, to the
preparation of globally-branded or foreign affiliate research reports but does not contribute
to the preparation of a member’s research, including a mixed-team report, that is not
globally-branded. Eligibility for the exemption would be conditioned on the member
satisfying certain supervisory, disclosure and recordkeeping requirements.
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endnotes

[1] SEC Release No. 56480 (September 20, 2007), 72 FR 54698 (September 26, 2007).
Comments are due October 17, 2007. The proposal can be found at
http://www.sec.gov/rules/sro/finra/2007/34-56480.pdf.

[2] SEC Release No. 56481 (September 20, 2007), 72 FR 54700 (September 26, 2007).
Comments are due October 17, 2007. The proposal can be found at
http://www.sec.gov/rules/sro/finra/2007/34-56481.pdf.

[3] The proposal would define “independent third-party research” as that in which the
person or entity producing the report: (1) has no affiliation or business or contractual
relationship with the distributing member or its affiliates that is reasonably likely to inform
the content of its research reports; and (2) makes coverage and content determinations
without any input from the distributing member or its affiliates.
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