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ICI submitted a comment letter in response to the Commodity Futures Trading Commission
(“CFTC”) on its recently proposed provisions related to block trades in swaps. [1]  The
Proposal would prohibit the aggregation of orders for different trading accounts to satisfy
the minimum block size or cap size requirements except for orders aggregated by certain
persons and would specify the eligible parties to a block trade. [2] 

The letter generally supports the CFTC’s proposed exceptions from the aggregation
prohibition but seeks several modifications to the conditions for the exceptions.  The letter
also requests a clarification regarding the provision on eligible block trade parties.  The
letter strongly supports the CFTC’s determination that certain persons, including
investment advisers, have legitimate reasons for aggregating orders and should be
permitted to treat such orders placed as a block trade if the trade satisfies the minimum
block size.  The letter, however, expresses concern with the exceptions as currently
proposed in two areas – one with the general criteria that the persons eligible for the
exceptions have at least $25 million in total assets under management and a second
concern specific to the exception for investment advisers. 

First, although advisers to registered funds typically would have more than $25 million in
total assets under management, even advisers with less than the proposed assets have a
valid need to engage in block trades on behalf of their funds.  The letter argues that the
exception should not be limited to advisers that manage a certain level of assets because
there is no relationship between the amount of assets managed and the legitimacy of



aggregating client orders.  For these reasons, the letter recommends that the assets under
management criterion also should not be linked to swap assets, be required per asset class,
or be different for the five different asset classes of swaps. 

Second, the Proposal would except an investment adviser who has discretionary trading
authority or directs client accounts if the adviser satisfies the criteria of Rule 4.7(a)(2)(v)
under the Commodity Exchange Act.  Under this rule, an investment adviser must be
registered pursuant to Section 203 of the Investment Advisers Act of 1940 (“Advisers Act”)
or pursuant to the laws of any state, or a principal thereof, and (1) have been registered
and active as such for two years or (2) provide securities investment advice to securities
accounts which, in the aggregate, have total assets in excess of $5 million deposited at one
or more registered securities brokers.  The letter expresses concern about the requirement
that newly registered investment advisers must provide advice to accounts deposited at
one or more registered securities brokers.  Registered investment advisers may not be able
to satisfy the requirement that the assets be deposited at a securities broker because fund
assets are generally held in the custody of a bank.  The letter requests that the CFTC not
reference Rule 4.7 but instead require that the adviser be registered under Section 203 of
the Advisers Act or pursuant to any state or a principal thereof without specifying a
minimum number of years registered or where the client assets are deposited.

Finally, the letter requests an amendment to clarify that only a person transacting a block
trade on behalf of a customer who is not an eligible contract participant must receive prior
written instruction or consent from the customer. 

 

Jennifer S. Choi
Senior Associate Counsel – Securities Regulation

 

Attachment

endnotes

 [1] Rules Prohibiting the Aggregation of Orders to Satisfy Minimum Block Sizes or Cap Size
Requirements, and Establishing Eligibility Requirements for Parties to Block Trades, RIN
3038-AD84, 77 FR 38229 (June 27, 2012), available at
http://www.cftc.gov/ucm/groups/public/@lrfederalregister/documents/file/2012-15481a.pdf
(“Proposal”).  For a summary of the Proposal, see ICI Memorandum No. 26269 (June 27,
2012), available at http://www.ici.org/my_ici/memorandum/memo26269.

 [2] A block trade has a notional or principal amount at or above the appropriate minimum
block size and is reported publicly subject to time delay requirements.  A cap size is the
maximum notional or principal amount of a publicly reportable swap transaction that is
publicly disseminated.  A transaction that meets the cap size requirement would be eligible
to mask the total size of the transaction if it equals or exceeds the applicable cap size. 
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